0650677883 renegoris1@gmail.com

Daoisme Leren is over jezelf leren

Als je geïnteresseerd bent in Daoïsme en Chinese geneeskunde en gongfu dan wil je Daoisme bij me komen leren. Daoisme, Oost Aziatische Geneeskunden en Taiji gongfu vormen een onverbrekelijke eenheid. Geen van allen werkt goed genoeg zonder de interactie met de anderen. Dat maakt de studie belangrijk en bijzonder!

rene-goris

Rene Goris aan het Taiji meer in Laoyin

Wudang Daoisme integreerd Tantrisch Boeddhisme en Daoisme in een volledige leefstijl waarin gezondheidsontwikkeling en maatschappelijke ontwikkeling centraal staan. De spiritualiteit van Daoisme is een bevestiging van je leven als relevant, waardevol en een kans tot zelfverbetering en gezondheid.

Schrijf je in op mijn patreon site door hier te klikken om toegang te krijgen tot het leer programma. Zie ook al de extra posts!

Klik hier als je een boek aan wilt schaffen over modern daoisme

Daoisme Leren is niet heel moeilijk en je kan het op diverse niveaus doen. Je kan het doen als Vechtkunstenaar en op een artistiek-wetenschappelijke wijze met beweging om leren gaan, je kan het als Beeldende kunstenaar doen, als Leefstijl promotor, als priester, coach, Yijing oraculist, adviseur, zakenman/vrouw etc.

zhenwu-statue

Bij Rene Goris studeer je Wudang Xuanwu Shi Daoisme, vrij vertaald betekend dat: Disciplinaire Dienstbaarheid Mysterie Krijger Meesterschap Dao. Rene Goris is 15e generatie Wudang Daoist. Zijn officiele naam is Daoist Cui Li-Ou. Binnen de kloostergemeenschap heet hij You li-Ou. You is de naam van zijn leraar shifu You Xuande.  De stichter van dit gilde is Zhang Sanfeng en 1e generatie zijn leerlingen van Zhang Sanfeng, zoals Song Xi. Centraal in de school staan de Tantrische leringen van Zhenwu, ook wel Xuanwu genoemd. Zhenwu betekend Ware Krijger. Zhenwu is een God die strijd tegen onrecht, ziekte en karmisch ongeluk. Zhenwu is een emanatie van de Jade Keizer, de god die het lot van mensen bestierd. Zhang Sanfeng is een onsterfelijke. Hij was een leerling van Lu Dongbin, één van de 8 Onsterfelijken. Naast Zhenwu is ook Xiwangmu een belangrijke goedheid, haar naam -Grootmoeder West- is indicatie van haar rol als beschermer van alchemisten. Ook Douma, moeder Dou, de moeder van de tijd en koningin van de 60 jaargoden is heel belangrijk.

Naast Kristofer Schipper van de universiteit van Leiden is Rene Goris de enige officiële Daoist in Nederland. Hoewel ik vraagtekens heb bij hoe hij sommige zaken vertaalt of interpreteert, staat zijn integriteit buiten kijf. Zijn boek ‘De levende religie van China’ kent internationaal veel aanzien. het is een belangrijk inleidend boek als je meer over Daoisme wil weten. Veel andere ‘Daoisten’ zijn niet ingewijd of hebben les gehad in een new age traditie die het woord Dao of Tao gebruiken. Voor daoisme is ingewijd zijn erg belangrijk. Hoewel ze een rol vervullen al;s vrijwillige dienstenleverancier aan de maatschappij, zijn ze in hun eigen leerweg soms erg elitair ingesteld. Geheimen zijn belangrijk. Ze zijn een manier om zaken kracht en substantie te geven. Door geheimen kun je je deugzaamheid (德) ontwikkelen. De en dao vormen de hoeksteen van moraliteit. Daode (taote) betekend dan ook moraliteit. Dao als de Weg, is een misvatting veroorzaakt door verwarring met Dharma, dat de Weg betekend. Hippies dachten dat Daoisme een vorm van Boeddhisme was. Daardoor.

chanting-daoists

Een middel om Daooteisme te leren is het ontwikkelen van gevoeligheid. Het Chinese karakter 道 verwijst naar de kleine patroonmatige tekenen van de ultieme realiteit die onder de ervaarde werkelijkheid ligt. Dao wordt vaak vergeleken met sporen van vogeltjes in het zand tussen struiken langs de weg. Dao en Qi komen altijd samen. Is er Qi dan is er Dao en vice versa.

Laozi, de schrijver van de Daodejing zegt: ‘Dao is makkelijk te begrijpen, maar niet makkelijk na te volgen’. Er komt wel wat bij kijken om Daoist te worden. Bij inwijding als Daoistisch volgeling of Gildelid doe je een eed die bepaalde morele implicaties heeft. Een eed gaat veel verder dan een belofte. Bij het afleggen van een eed wordt je een gezworen kind van een Shifu (师父), een meester vader. Laozi betekend overigens Grootvader. De meeste beoefenaars van iets oosters (bv Gongfu) noemen zichzelf Sifu (师傅), hetgeen zoiets is als ‘Chef’. Inwijding in Daoisme is dan ook een soort van familie relatie aangaan. Andere leden van dezelfde generatie zijn gezworen broers en zussen. Als ingewijden een kuisheidsgelofte hebben afgelegd heten ze jade- of gouden jongens en meisje.

Als Laozi je interesseert, in de opleiding staat Laozi centraal. Mijn eigen vertaling staat ver af van de algemene boekenvertaling. Deze vertaling staat me echter wel aan! Klik hier om het te bestellen!

Als gewijde Daoist ga je o.a. een klooster verplichting aan. Deze verplichting verwijst naar een minimale hoeveelheid training per dag en een minimale hoeveelheid opleiding per jaar. Daoisme is een soort levenslange universiteit. Daoist zijn maakt je lid van Daojia, dat heet in het Boeddhisme Shangha, Dao familie. Wat je studeert is Daojiao, leringen over Dao. Daoshu zijn de vaardigheden om Dao te studeren. Belangrijke vaardigheden zijn:

  1. Wudang Taiji Gongfu (inclusief studie van Taiyi, Taihe, Taixu, Taishi etc, de diverse cosmologische stadia van de ontdekkingsreis naar eenwording met Dao) en Zwaard training op basis van Wuji er Taiji stelling
  2. Neidan Alchemie (Wudang yoga, meditaties op het innerlijk landschap, communicatie met de geesten van het lichaam, reguleren van de kanalen, ontwikkeling Yuanqi, -Lingshen , -dantian en de drie schatten, reguleren Hun en Po boodschappers, morele en lichamelijke purificatie, slaapkamer technieken/Daoistische tantra) om Onsterfelijkheid te realiseren
  3. Dandao Alchemie (wervelwind oefening, externaliseren Shenqi)
  4. Wudang Qigong bewegingstraining (voor gezondheid en ontwikkelen inwgongfu-logoendige substanties, evenwicht, kracht, agiliteit)
  5. Ritueel Gedrag (voor uitsluiten van kwalijke invloeden en reguleren innerlijke impulsen)
  6. Daoistische Chinese Geneeskunde (zoals Acupunctuur, kruidenkunde en Fu-talismanische Kruidenformules schrijven, Massage, Fu-talisman schrijven)
  7. Muziek, Schrijven en Spreken leren om taiji (polarisatie) te leren toepassen in je handelingen
  8. Theorie van Dao en de werkelijkheid studeren. o.a. door studie van de klassieken, zoals ‘weefsel van moraliteit’ Daodejing), ‘Bloemornament geschrift’ (huazhuangjing), ‘Aforismen van Confucius (lunyü), ‘Internaliserende geneeskunde van Gele Keizer’ (huangdineijing), Boek van (uit)wisseling (Yijing), ‘boek van respons en retributie’ etc.

Inbegrepen in de opleiding is mijn boek ‘Wudang Spiritual Scholar-Warriors’, waaraan ik momenteel met mijn leraar shifu You Xuande de laatste hand leg. Hierin vindt je alles wat voorkomt dat je goedgelovig slachtoffer van slecht voorbereide schrijvers, interpretators, en avonturiers word!

Lees ook meer over de online klassen die je hier vind. Ik raad aan te beginnen met Zhongwujigong workshops of lessen omdat daarin teachings uit Wudang en Longmen-Drakenpoort Alchemie samenkomen. Veel alchemie trainingen kun je 1 op 1 leren. Als je ingewijd bent verander je van betalende leerling naar een donerende leerling. Donaties zijn voor het ontwikkelen van de gemeenschap. Als ingewijde Daoist wordt er van je verwacht dat je ook naar vermogen iets doet aan het laten floreren van de Dao-familie. Dat is meestal in de vorm van werkzaamheden, en tenminste 1x per jaar een rode envelop die anoniem aan de leraar aangeboden word, dwz dat de leraar niet kan zien wat er aan geld in zit. Dat geld is niet specifiek voor de leraar. Maar als de leraar afhankelijk is van donaties worden daaruit wel zijn/haar leefkosten betaald. Het is ook belangrijk dat je vrij van verslavingen leeft en goed voor je familie relaties zorgt, vooral je ouders. Het advies is altijd om complicaties uit je leven te bannen. Inwijding ga je vrijwillig aan. Je bepaald ook zelf wat je met je lidmaatschap wilt bereiken. Lidmaatschap is wel officieel. De shifu legt een register aan met je inwijdingsformulier.

Niet iedereen is geschikt om Shifu te worden.

btyyouxuande3lesagenda

Een Shifu voert ook diverse rituele diensten uit. Daarvoor heeft hij of zij gewoonlijk een openbaar en een prive altaar. Soms zijn de altaars mobiel om op locatie een ritueel te doen, bijvoorbeeld voor uitdrijving hongerige geesten, oraculaire activiteiten, huwelijken, zakelijke ondersteuning, fengshui etc. Betalingen voor rituelen worden eveneens met een Rode envelop gedaan zodat tijdens het ritueel alleen de betrokken goden of onsterfelijken kunnen weten wat iets je waard is en hoe goed ze hun best moeten doen. Door zelf je gift goed te registreren is ze aftrekbaar van de belasting.

Samenvattend: Daoisme leren is de gewoonten van de Daoistische cultuur leren kennen, maar ook leren wat dingen betekenen. Het is niet goed genoeg om te geloven. Vertrouwen is daarentegen wel heel belangrijk. Als Daoist wil je ten aanzien van je studie vooral degelijk en betrouwbaar zijn.

 

Call Now ButtonWelkom