0650677883 renegoris1@gmail.com

Buurtinfo Westwijk en Yin Yang Centrum

Het zal onze vaste fans en gebruikers niet ontgaan zijn dat het YYC niet langer in Amsterdam zit, maar in Amstelveen Westwijk. We zijn nog op zoek naar een partner en willen daarmee een vast gezondheidscentrum in Westwijk organiseren, net als vanouds. Momenteel zijn we daardoor kleiner omdat onze pratijk momenteel aan huis is. We doen echter nog steeds dezelfde dingen, zoals acupunctuur, massage, taijiquan, qigong, meditatie en yoga.

Voor mij is gaan wonen in Amstelveen een beetje terugkeren. Mijn jongere zus is op de William Boothlaan geboren en we hebben ook nog op de Moldau gewoont. Dat was toen de rand van Amstelveen! Ik heb daar in de bouw nog op een roestige spijker gestaan en dammen gebouwd in de slootjes. op de lagere school daar ergens, ben ik nog voor het eerst verliefd geworden op een meisje dat aan de andere kant van de straat liep. Nu ben ik Amstelveen opnieuw aan het ontdekken, en vooral ook Westwijk. Wellicht vindt je op deze pagina informatie die relevant voor je is. In Chinese geneeskunde wordt er nadruk gelegd op je omgeving kennen. Dat is de basis voor goede fengshui, geluk in je leven, en ook voor goede gezondheid.

Westwijk ligt ingekapseld tussen de Beneluxlaan aan de noordzijde de Legmeerdijk en de Bovenkerkerweg resp. aan de west- en de oostzijde en de J.C. Van Hattumweg aan de zuidzijde. De wijk zal nog worden uitgebreid met het nieuwbouwproject “de Scheg” waar ca. 820 nieuwe woningen gebouwd zullen gaan worden. De verwachting is dat er eind 2018 een begin kan worden gemaakt met het bouwrijp maken van de nieuwe woonomgeving.

Westwijk is de laatste grote nieuwbouwwijk van Amstelveen. Hierdoor is zowel de bevolking als de woningvoorraad gemiddeld jong. Woningen en woonomgeving worden bovengemiddeld gewaardeerd door de bewoners met een 8,3. Het is hier ruim opgezet en de buurt is opgebouwd uit secties die allemaal relatief geïsoleerd t.o.v. elkaar liggen. Dat is het meest spijtige van Westwijk, en remt qua fengshui de onderlinge communicatie tussen mensen.

Westwijk kenmerkt zich wel door lange zichtlijnen, veel water, en groen. Het groen bestaat voor een groot gedeelte uit eetbare planten met fruit. Ik heb gemerkt dat dat vrij onbekend is in de buurt, en wil dat als buurt initiatief onder de aandacht gaan brengen. Vooral kinderen hebben veel aan dat soort kennis. Het geeft besef van de natuurlijke grondslagen van ons leven, ipv het idee dat alles uit de supermarkt komt.

De bevolking van Westwijk is zowel jong als aan het vergrijzen. Veel mensen uit het begin van de wijk zijn inmiddels op leeftijd aan het komen. Het aandeel jongeren ligt met 25% hoger dan gemiddeld in Amstelveen. In een gesprek met buurt coach Hugo viel dit feit me erg op. Voor beide groepen ben ik van plan buurt initiatieven te gaan ontwikkelen. Gezinnen met kinderen zijn oververtegenwoordigd met een percentage van 41% t.o.v. 26% in heel Amstelveen. Wudang gongfu kan heel goed helpen de leervaardigheid en goed gedrag te stimuleren. Voor beide groepen is oefening goed voor de gezondheid.

Het aantal alleenwonenden bedraagt rond de 27%. De verwachting is dat het aantal inwoners tussen nu en 2025 zal toenemen met 7% tegen 3% in heel Amstelveen. Westwijk telde14.720 inwoners in 2016. Opvallend is het grote aantal Japanse en Indiase expats die in Westwijk wonen. Vooral met Japanse expats heb ik al wat contact gehad. Deze groep waardeerd hier wonen erg hoog. Velen vinden het jammer dat hun werk hen maar 2-3 jaar hier kan laten wonen. De wijk is mede geliefd vanwege de goede infrastructuur, de ruime behuizing en de aanwezigheid van de Japanse kleuterschool in de wijk. Nabij in het Amsterdamse bos vindt je ook de Pruimenbloesem tuin. Er is elk jaar een viering van de bloesem, Sakura. Deze viering laat zien dat esthetiek belangrijk is voor deze groep.

De woning voorraad in Westwijk bestaat voor ca. 54% aan koopwoningen waarvan 44% eengezinswoningen en 10% meergezinswoningen (appartementen). De huurvoorraad bedraagt respectievelijk 24% aan meergezinswoningen en 22% aan eengezinswoningen. De vrije sector huur is hierbij oververtegenwoordigd. Westwijk telt  in totaal 5.952 woningen in2016.

  • Leefbaarheid en veiligheid

De bewoners waarderen het prettig wonen in de buurt. De sociale kwaliteit ligt op een gemiddeld en goed niveau hetgeen model staat voor de gemeente Amstelveen. Qua veiligheid scoort Westwijk op de veiligheidsindex 63% tegen 62% gemiddeld in Amstelveen. Westwijk beschikt over 2 buurtregisseurs, welke in dagelijks contact staan met de inwoners. In 2017 was er in westwijk sprake van veel auto en woninginbraken. ook werden er een aantal wietplantages geruimd. Men ervaart de buurt desondanks kennelijk als veilig. In een enquete die aan mijn vrouw gericht werd vond ik veel weinig relevante vragen die voor iemand die er pas woont niet enige antwoordmogelijkheid geven. Zeker als deze persoon vanuit een ander land of cultuur hier komt.

Parkeren is in Westwijk gratis en vergunningsvrij. Bij het winkelcentrum geldt er wel een parkeerzone waarbij u de blauwe parkeerschijf dient te gebruiken bij het boodschappen doen.

Het winkelaanbod is niet erg gevarieerd, en de winkelhuren zijn hoog. De meeste winkeliers kunnen zich wel redden, maar niet met gemak. Ook voor het YYC zijn de huren te hoog tenzij er een partner bij komt. Naast 2 supermarkten vind ik er een drogisterij, een slijterij, een opticien, een(kantoor)boekhandel annex speelgoedwinkel, een kledingzaak, een kaasboer, een bakker, een slager, een Turks/Marokkaanse groenteman, meerdere kapsalons, een reisbureau, een zonnestudio, een fietsenwinkel en een apotheek. Wellicht is de meest opvallende winkel is de Japans/Koreaanse delicatesse winkel Shilla. Ook horeca is ruim vertegenwoordigd, net als kappers. Bij rondgaan door de buurt voor folder verspreiding valt op dat door de buurt heen nog een aantal schoonheid gerelateerde praktijken actief zijn. Ook zijn er wat andere gelegenheden naast mijn praktijk voor massage. De mijne is natuurlijk de beste, en zeker een aanwinst voor de buurt. Vooral door de integratie met acupunctuur.

  • Sport en recreatie

Sport en recreatie zijn ruim vertegenwoordigt in en rondom Westwijk. Naast mijn eigen zeer betaalbare lessen is er nog een militaire stijl gongfu school, waartegen mijn eigen programma erg vriendzaam afsteekt. Dat vindt ik zo zelf erg prettig zo. Mijn eigen programma kent ook veel variatie tussen meditatie, yoga, qigong, taiji gongfu, gongfu fitness en lange houding boksen. Het Daoland programma is er voor alle leeftijden. Daarnaast komt er binnenkort een online lesprogramma.

Daarnaast is er RODA23, op de grens van Westwijk en Bovenkerk. Alle jeugdteams spelen tenminste op 1e klasse, Hoofdklasse of Divisie niveau. Met de mogelijke komst van het NTC (Nationaal tenniscentrum) naar Amstelveen wordt het gebied “de Kegel” met het huidige tennispark “de Kegel” aan de Bovenkerkerweg een professioneel bastion voor de Nederlandse tennissport. Diverse Hockeyclubs als MHC Amstelveen en HC Myra vind je op nog geen 10 minuten rijden van Westwijk, evenals een zwembad. Het 9 holes Golfcentrum Amsteldijk bereikt u binnen 15 minuten rijden per fiets of met de auto. Fitness en sportscholen zijn in ruime mate vertegenwoordigt, maar na het fanatiek sporten en de blessures die uit dergelijke sportvormen voortkomen kun je het beste een afspraak maken voor sneller herstel. In de directe omgeving vindt u o.a. Fit For Free, Gym3, i640GYM Crossfit, Ten Tije Fitness en Healthclub Different. Allemaal vormen van sport ontwikkelt voor soldaten in de frontlinies. Uit onderzoek blijkt steeds dat deze sporten qua marketing veel appeal hebben, maar slechts weinig aan echte gezondheid en prestatie bij dragen. Maar goed, dat is dan ook de Daoland boodschap om daarop te hameren.

Paardrijden is met de diverse maneges in de directe nabijheid en het aangrenzende Amsterdamse Bos een Walhalla voor de liefhebbers. Mijn eigen kids hebben het ook al ontdekt. Naast gongfu en dans vinden ze dat het einde. Volgers van mijn vlog op patreon en Youtube kennen ze wel al.

Wandelen en hardlopen in de natuur kan langs de fraai gelegen Amstelveense Poel en het Amsterdamse Bos. Voor de fietsliefhebbers liggen er prachtige fietsroutes langs de Amstel, het Amsterdamse Bos en de fietsroutes langs de Amstel, het Amsterdamse Bos en de “Bovenkerkerpolder”.

  • Schoolaanbod en kinderopvang

Westwijk heeft drie basisscholen t.w. De Karel Eykman School (protestantschristelijk), De Triangel (katholiek) en De Westwijzer (openbaar). Op geen van de scholen geldt momenteel een toelatingsstop dus is iedereen welkom. Daarnaast heeft Westwijk nog een openbare school De Wending, een basisschool voor bijzonder onderwijs voor leerlingen die meer aandacht nodig hebben. Kinderopvang is ook in ruime mate aanwezig. De bekendste namen zijn Kinderrijk KDV (aan de Assenring en Schweitzerlaan), Zonnestoeltje de(Alsemlaan) en De Levantjes (Schweitzerlaan). Mijn eigen kids heb ik op de Kleine Columbus gedaan omdat ik van kleinschaligheid houd. De atmosfeer daar vond ik het best, mijn vrouw Kira ook.

  • Gezondheidscentrum

Mijn praktijk met lessen zijn een schoolvoorbeeld van hoe een Chinese stijl gezondheidscentrum samengesteld hoort te zijn, wegens de holistische visie die er aan ten grondslag staat. Holisme maakt meer gebruik van doe-het-zelf methodiek, en ziet therapie als aanvulling, niet andersom. In China zegt men: je gaat naar Chinese geneeskunde als je wilt genezen, naar reguliere zorg als je geen last wil van je symptomen. Dat zegt genoeg wat voor rol mijn praktijk hoopt te gaan spelen in Westwijk en omgeving.

Naast het YYC is er het allopathische gezondheidscentrum Duizendblad naast de eindhalte van metrosneltram 51. Ik hoop wel met ze samen te gaan werken. Voor de meeste cliënten is dat nuttig.  Het centrum herbergt een apotheek, een viertal huisartspraktijken, fysiotherapeuten, mensendieck therapeute, logopediste, verloskundige, diëtiste psychologen, thuiszorg, het consultatiebureau en het Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland. De meeste van deze diensten zijn standaard besloten in Chinese geneeskunde. Fysiotherapeuten die droge naald techniek doen in een paar lesdagen en zo hopen een graantje mee te pakken van het succes van acupunctuur vergeten dat acupunctuur en massage naast een echte vorm van geneeskunde die serieuze issues behandeld, ook de oudste vorm vaan succesvolle fysiotherapie is met 3000 jaar ervaring en kennis van het lichaam en het leven. Consultatie bureau ligt wat moeilijk, maar helpen met zwanger worden, begeleiden van zwangerschap en leren van ouderschap is allemaal onderdeel van Fuke, vrouwengeneeskunde. Ook behandeling van mannelijkheidsstoornissen valt daar onder.

  • Openbaar vervoer

De tijdelijke eindehalte van sneltram 51 bevindt zich in Westwijk en geeft een rechtstreekse verbinding met Amsterdam Centraal. (Rond 2020 zal de 51 niet verder rijden dan Station Zuid. Vandaar zal men dan over moeten stappen op de Noord-Zuidlijn). De lijn gaat doorgetrokken worden naar uithoorn. De belangrijkste busverbindingen, zijn lijn 199 Station Zuid Amsterdam-Amstelveen-Schiphol Centrum en vice versa en lijn 172 Kudelstaart-Aalsmeer-Amstelveen Amsterdam Centraal en vice versa. Het YYC bevindt zich op de hoogte van de halte Sacharovlaan.

  • Buurtparticipatie

Belangrijk voor de buurt is het Wijkplatform. oorspronkelijk is het wijkplatform een initiatief voor meer zelfbestuur voor de wijken. Ik heb me bij het wijkplatform als medewerker aangemeld, en ik raad jou aan dat ook te doen als je mee wilt helpen de buurt te ontwikkelen. We kunnen zo bijdragen om de buurt meer zelfbewust te maken en zelfregulerend laten werken.

Een wijkplatform is een bewonersorganisatie. Alle wijken in Amstelveen hebben een wijkplatform. Het platform heeft geen vaste samenstelling. Iedere Amstelvener kan deelnemen aan een platformbijeenkomst van de eigen wijk. Het wijkplatform bestaat zowel uit individuele bewoners als uit vertegenwoordigers van verschillende netwerken (bewonerscommissies, huurdersverenigingen, verenigingen van eigenaren, winkeliersverenigingen etc). De personen die de vergadering bezoeken vormen op dat moment het wijkplatform. Er is wel een vaste kern van leden, het dagelijks bestuur, dat de lopende zaken van het wijkplatform regelt.

Tijdens de vergaderingen van het wijkplatform komen allerlei wijkaangelegenheden aan de orde. Een wijkplatform houdt zich bezig met de woon- en leefomstandigheden in de wijk, bijvoorbeeld de openbare buitenruimte en voorzieningen in de wijk.

De gemeentelijke pagina over westwijk buurtplatofrm is helaas leeg: https://www.wijkplatforms-amstelveen.nl/westwijk/actueel. Daar moet contact over opgenomen worden met de gemeente om dat hiaat op te vullen: wie is wie, en wat doet deze persoon in het platform? Het wijkplatform heeft ten minste de volgende taken:

  1. Belangenbehartiging en ondersteunen van (groepen) wijkbewoners bij het verbeteren van de woon- en leefomstandigheden;
  2. Advies uitbrengen over wijkaangelegenheden aan de gemeente en andere instanties;
  3. Het informeren van wijkbewoners over wijkaangelegenheden;
  4. Het peilen van meningen van bewoners over kwesties in de wijk om te zien of er draagvlak is voor bepaalde maatregelen;
  5. Het nemen van besluiten over de besteding van het leefbaarheidsbudget.

De wijkplatforms ontvangen jaarlijks twee budgetten van de gemeente Amstelveen, te weten: een leefbaarheidsbudget en een organisatiebudget. Het leefbaarheidsbudget dient besteed te worden aan zaken die ten goede komen aan de leefbaarheid van de wijk. Het wijkplatform beslist in haar vergadering over de besteding daarvan. Met het organisatiebudget worden alle kosten betaald die verband houden met de organisatie van de platformbijeenkomsten. Wat is de hoogte van die budgetten? Er is op de open informatie pagina’s van de gemeentelijke Westwijk pagina’s geen informatie over, er is nooit openheid gegeven van activiteiten. Ik weet nog niet waar de fout zit.

  • Bestuurlijke participatie

Grip hebben op je leefomgeving is goed voor je gezondheid. Het werkt voor de ontwikkeling van zingeving in je leven. Wonen is een belangrijk onderdeel van je leven. Je betaald o.a. belasting om goed te mogen wonen. Participatie is daarom belangrijk.

Wijkplatformen mogen op dit moment niet echt bestuurlijk participeren, daarvoor moeten dagelijkse leiding deelnemers gekozen worden. Daarvoor moet het wijkplatform onder aandacht van buurtbewoners worden gebracht en er moet een participatie platform komen.

Het wijkplatform is geen rechtspersoon en de deelnemers van het wijkplatform worden ook niet gekozen. De wijkplatforms zijn geen afspiegeling van de wijkbewoners. Wel wordt zo veel mogelijk geprobeerd om de verschillende geledingen van de bevolking aan het wijkplatform te laten deelnemen. Omdat een wijkplatform niet gekozen is, is het van belang dat het zorgt dat de adviezen voldoende draagvlak hebben.

Het welzijnswerk kan het platformbestuur of het wijkplatform adviseren over leefbaarheidsvraagstukken of over de eigen platformorganisatie. In uitzonderingsgevallen kan het welzijnswerk tijdelijke ondersteuning geven. In Amstelveen word welzijnswerk uitgevoerd door AANZ (https://www.aanz-amstelveen.nl/)

De gemeente heeft met alle wijkplatforms in mei 2006 een convenant afgesloten. De gemeente geeft het wijkplatform een belangrijke rol in de participatie met en in de wijk. Het convenant is een intentieverklaring. Beide partijen hebben afspraken gemaakt over budgetten, ondersteuning, legitimatie, informatie en advisering. Mijn idee is dat als het wijkplatform wel een rechtspersoon word, bv in de vorm van een stichting, vereniging of buurt coöperatie, dan kan in dat kader medezeggenschap afgedwongen worden. Hierover moet gesproken worden met o.a. Peter Bot (https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/bestuurder/peter-bot) namens BBA (https://burgerbelangen-amstelveen.nl/) dat staat voor belangenbehartiging van de inwoners van de gemeente Amstelveen door te waken over de democratische inspraakbeginselen. Ik merk dat ik deze maanden al heel wat over mijn nieuwe buurt geleerd heb!

Het wijkplatform heeft o.a. de volgende activiteiten in Westwijk:

  • Wijkkrant: De Westwijk Info is een uitgave van de wijkplatform Westwijk. De krant is een informatiekanaal voor bewoners en ondernemers over mensen, activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van buurtbeheer.
  • forders ter informatie
  • informatie avonden (activisme)

Een website met buurt opties ontbreekt. Zo een website zou de volgende details moeten aanbieden:

  1. regels en rechten
  2. subsidies voor activiteiten en bestuur
  3. wijkverkiezingen met stappenplan en agenda, motivaties om mee te doen
  4. wijkparticipanten als B&W, politie, waterschap etc in kaart brengen
  5. zorginstellingen beschrijven, wat ze doen en voor wie
  6. behandelaars regulier en alternatief zichtbaar maken
  7. openbaar vervoer met wijk als middelpunt van de kaart alsof het de hoofdstad is aanbieden
  8. lijst van gemeentelijke organisatie, en wie is wat en wat voor macht heeft hij of zij
  9. wie is wie in de wijk
  10. sociale kaart
  11. polling voor issues die spelen of gaan spelen of gespeeld hebben in de wijk
  12. wijkkrant en nieuws
  13. discussie fora waarop we onze bewonderzorgen kunnen delen en aan een virtuele wijk kunnen werken.

al deze pagina’s allemaal met adres en voornaamste activiteiten, link naar websites.

Ik hoop dat je deze pagina nuttig vind als bijdrage aan de praktijk. Als je het leuk vind, ga ik er graag met je over in gesprek.

Groet van René Goris

Welkom