Vechtkunst in het Yin Yang Centrum
Volgende week gaan we beginnen met de trainingen op vrijdag avond. Het is ons nog steeds niet gelukt onze hele programmering uit te rollen door ruimte en tijd gebrek, maar dit is dan toch wel weer een mijlpaal want ook op het oude adres kwam het maar moeizaam van de grond.
Deels is dat door mijn ambivalente houding tegenover vechtkunst. Er is een internationaal debat gaande of traditionele vechtsporten relevant zijn in het huidige landschap van de mixed-martial-arts. Veel van de nee-zeggers zal wijzen op een gebrek aan aanwezigheid in de competitieve sfeer of op de cv’s van kampioenen. Aan de andere kant zullen bepaalde TMA verdedigers spotten met de notie van de concurrentie of betogen dat de agressie van de moderne MMA tegengestelt loopt aan de vreedzame cultivering van echte martiale kunstenaars. Zoals de meeste dingen in de wereld, is de waarheid doorgaans ergens in het midden, en het is hier waar ik Wudang taiji gongfu als vechtkunst ook acceptabel vind voor mijzelf.
Boeddhisme en Daoisme zijn beiden in principe pacifistisch en altruistisch ingericht. Het was de aanwezige binnenlandse onveiligheid van China die het in sommige gebieden noodzakelijk maakten kloostergemeenschappen te verdedigen, zoals in Shaolin en Wudang gebeurde. In Oost Aziatische Vechtkunst klassieken word er bovendien nogal elitair gesproken over de lagere vorm van vechtkunst waar competititie en strijd centraal staan. Cage fighting is in die visie een vorm van barbarisme, zoals in de Mad Max films. Applicatie is echter ook een meditatie op pijn, of sterfelijkheid en kwetsbaarheid en het geeft praktisch inzicht in bewegingen die ook bij moeten gaan dragen aan je gezondheid.
Met mijn 52 jaar ben ik over de meeste van mijn onzekerheden over dit vak wel heen. Ik ken mijn gilde broeders intiem en ken zowel hun sterke als zwakke punten. Mijn kennis over en ervaring in zowel Chinese geneeskunde als yoga helpt wel een wat genuanceerder beeld over wudang vaardigheden te ontwikkelen. Wat het is, is dat mensen op zich territoriaal zijn en dat vechtkunst training bijdraagt aan het oplossen van conflicten. Meer zekerheid in het ene helpt jezelf te ontwikkelen in andere terreinen. conflict management in een dojo als die van Daoland helpt niet alleen beweging beter afwegen, maar ook spraak en gedachten.
De traditionele aanpak heeft nog meer voordelen over cagefighting. Cagefighting heeft op straat namelijk weinig nut, maar ik heb mezelf op straat al vaak genoeg bewezen hoe nuttig mijn vaardigheden zijn, al is het alleen maar om agressie te ontwijken of domme besluiten.
Als je er toch aan denkt om iets met conditie training en vechtkunst te doen, dan hoop ik dat je mijn programma gaat meedoen. Voor pro studenten hebben we elke avond een drie uur durend programma gebaseerd op allround sportieve oefening. Een allround abonnement kost je maximaal 30,oo euro per week en geeft je toegang tot 25 uur aan dynamische en meditatieve groepstrainingen per week terwijl je per maand voor 15 uur betaald. Er zijn ochtend en avond programma’s:
- maandag is qigong avond v.a. 1800 uur
- dinsdag is yoga avond v.a. 1800 uur
- woensdag is wudang bootcamp met fitness en taiji gongfu vorm meditatie en kata training v.a. 1800
- vrijdag is wudang Sanda Gongfu night me als completering stok en zwaard training.
Laten we het maar eens serieus aan gaan pakken. Overigens laat ik de gewone leerlingen ook meedoen, deze hebben echter pauzes, jij niet!