0650677883 renegoris1@gmail.com

Wudang Taijiquan

Wudang taiji gongfu is de bron van alle vormen van taijiquan. Het is waar dat Wudang taijiquan steeds populairder word. Er zijn echter slechts een paar werkelijk in het Wudang Daoisme opgeleide leraren gekwalificeerd om hierin les te geven. Ik geef al bijna 30 jaar les in Taijiquan en leerde mijn eerste Wudang oefening in taijiquan toen ik 26 jaar oud was, 23 jaar geleden, van Liu Andong. Vanaf 1999 ben ik officieel 15e generatie wudang taiji gongfu monnik, waarbij een traininsgtijd van 10 uur per dag voor een periode van tenminste 5 jaar normaal is. Ik ben niet eerst een Shaolin beoefenaar geweest, waardoor je in mijn klassen onverdunde wudang oefening krijgt.

Wudang oefening is niet bijzonder moeilijk om mee te beginnen. Alle oefening begint met eenvoudige vorm training, maar er zijn drie trajecten die bij elke vorm opnieuw gevolgd moeten worden. Deze trajecten zijn:

 1. eenvoudige vorm oefening
 2. a: neidan alchemistische en b: martiale applicatie (waar onder c: push hands)
 3. Toenemende zwaarte en complicatie om van binnen naar de 8 richtingen te werken en terug

Voor taiji in vechtkunst gongfu training gelden dezelfde drie stappen. men noemt dit jade niveau. Het leerprogramma begint bij Taiji 13-36 en 64 vormen. deze worden langzaam uitgevoerd. Verder zijn er diverse oefenniveaus te volgen als je serieus in taijiquan als leraar aan de slag wilt. Deze zijn:

taiji evolution

 1. taiji – grotere polarisatie, onderverdeeld in drie domeinen: jade perfectie , hogere perfectie, grotere perfectie
 2. taixu – grotere verzwakking
 3. taiyi – grotere intentie
 4. taichu – grotere ervoor
 5. taishi – grotere dingheid
 6. taishu – groter aantal
 7. taizhi – grotere directheid
 8. Dadao – grote dao

Elk van deze niveaus heeft een eigen trainingsvorm die je moet helpen jezelf naar een steeds primairder niveau terug te brengen. het helpt om je leven te versimpelen en ongecompliceerd te maken om diepere niveaus te bereiken. Daoistische training is in eerste instantie een vorm van de-transcendentie. Pas in een later stadium begin je aan transcendentie, omdat vroegtijdige transcendentie tot mentale projectie leidt en daarmee falen van het alchemistische proces.  Het verdient aanbeveling de taijiquan oefening samen met de Zhong wujigong oefening te volgen. Als neidan oefening is taijiquan een a-symmetrische daoyin oefening voor geleiden van substanties in je lichaam. ook kan het praktisch zijn om wudang yoga te volgen om sneller grip te krijgen op het alchemistische proces. Daarnaast geld: Wudang taijiquan werkt in omgekeerde volgorde de volgende scheppingsmythe uit:

Dao geboort yuanqi / Yuanqi geboort jingyangqi en jingyinqi / Jingyangqi en jingyinqi mengen met elkaar en scheppen zhongqi / Zhongqi is het stadium waar jingyin en jingyang qi zonder conflict verenigen / Jingyangqi en jingyinqi en zhongqi geboren de 1.0000 dingen (oostwest) en worden bevat in de 1.0000 dingen / daarom: alle dingen ondersteunen yin en omhelzen yang / Oppositie en unificatie zijn in harmonie

(Yuanqi 元氣 betekend 1e qi , Jingyang and jingyin worden geschreven met het  karakter jing精, dat zowel perfectie als vaardig en essentie(eel) betekend. het eerste deel van het karakter betekend rijst. Rijst wordt gezien als een vorm van perfectie omdat elke rijstkorrel er hetzelfde uitziet, zegt Karlgren in zijn etymologisch woordenboek. In Taijiquan en qigong vertalen we jing normaliter als constructie of samenhang, gebaseerd op de betekenis van vaardig en perfect, omdat vaardig ook voortdurende handeling inhoud om perfectie te bereiken en te handhaven.

Zhongqi, 中氣 betekend gemiddelde qi or centrale qi, waaruit dingen voortkomen. Dit bevindt zich in de borstkas. Het oefenen van de zhongqi is een essentieel onderdeel in taijiquan training.

Wudang taijiquan is geschikt voor iedereen, ongeacht je voorgrond, leeftijd, geslacht of geloof.

voor kinderen onder de 18 raad ik aan eerst Wudang lange vorm boksen te doen om een goede lichamelijke basis te kweken. Lange vorm gongfu is een vorm die je kunt vergeklijken met winchung, karate en taikwando in  zijn basaliteit.

Wat verder belangrijk is, is dat mijn  klassen niet het verplichte door de Chinese regering opgelegde cv volgt, maar het traditionele cv voor premodern daoisme. Dusn geen verplichting voor bagua en xingyi, hoewel trainingen daartoe wel mogelijk zijn. Naast dit programma geef ik ook Longmen taijiquan, ook als aanvulling op het zhongwujigong programma, dat ook onderdeel is van mijn wudang taiji gongfu professionalisatie leerprogramma.

 

Call Now ButtonWelkom