0650677883 renegoris1@gmail.com

Jouw Wudang Gongfu

Wudang taiji gongfu

Wudang gongfu leert je een beter evenwicht aan, en innerlijke rust

Wat is wudang taiji gongfu?

Wudang Taiji Gongfu is de volledige naam van deze pagina en de submenu’s in de roll down. Wil je meer over gongfu weten, of wil je graag lessen volgen, of organiseren, dan is dit je plek om verder te lezen.

Wudang taiji gongfu is een paraplu begrip waaronder alle activiteiten vallen waardoor je gongfu kunt realiseren. Gongfu is in principe een Confuciaans begrip, en het verwijst naar een moreel idee over verworven perfectie en inzicht in een handeling.

Wudang is een Daoistisch cultureel model uit de Ming dynastie. De Ming dynastie viel min of meer samen met de Europese Renaissance. Het was een tijd waarin economie en wetenschap floreerde. In deze tijd organiseerden de leerlingen van Zhang Sanfeng een communale gemeenschap waarin Confucianistische en Daoistische zelf-cultiveringsmethoden met elkaar verenigd werden. Het resultaat was een vernieuwing in geneeskunde en de onverbrekelijke partner van lichaamsoefening. Onder lichaamsoefening verstaan we hier alles tussen meditatief bewegen en stilzitten. Meditatief betekend aandachtig. In leren is daardoor aandacht voor concentratie ontwikkeling, coördinatie, evenwicht, kracht, snelheid, etc. Het leerplan hiervoor heb ik Daoland Genoemd. Daoland is een holistische benadering van gezondheid. Wudang taiji gongfu kunnen we dus ook Daoland oefening noemen. En dat doe ik dan ook. Wat specifiek is voor Daoland is de georganiseerde leermethode.

Wil je meer over Daoisme lezen, klik dan hier voor een goed textboek over moderne ontwikkelingen in Daoisme.

ben je geïnteresseerd in Laozi’s ‘daodejing’, dan is het niet makkelijk om aan een goede vertaling te komen. Ik wil je op een dag wel eens over mijn vertaling vertellen, maar deze vertaling van Rudolf Wagner is denk ik een aardig alternatief. Hij richt zich op de Wangbi-interpretatie.

Online en onsite lessen

Wekelijkse prive lessen zijn op Westduinen 49, Amstelveen en groepslessen online zolang als covid duurt. Als het niet regent oefenen we buiten op de speelplaats om de hoek (Albert Schweizerlaan), of in het Amsterdamse bos (over de Legmeerdijk)! Ook de Yoga en Meditatie! Buiten is beter. Zo niet trainen we half buiten in de trainingsruimte aan de achterkant.

Je kunt ook meedoen met online klassen door inschrijven via deze link! Dan krijg je het abonnement voor patreon informatie kanaal er gratis bij.

Je kunt ook de qigong primer extra aanschaffen. dat is een besloten leerprogramma over qigong, en deels over taijiquan. Hierin vindt je 9 oefeningen met  methodes waarmee je elke andere qigong of taijiquan beter kunt laten werken. Klik hier en leer meer.

Onderverdeling daoland klassen:

Voor jouw wudang gongfu in Daoland heb ik een onderverdeling gemaakt in:

 1. Fitness, van snel en behendig, naar langzaam evenwichtig maar complex,en verstild samenhangend
 2. Yoga, van ademruimte en vaststelling vorm, naar niet sterven en incarnatie, naar eenheid
 3. Qigong, voor ouderen, voor volwassenen en aspirant onsterfelijken, voor kids
 4. Taiji boksen, voor vorm variatie, voor applicaties, voor eenvoudig wapengebruik
 5. Wushu lang boksen voor opvoeding kinderen, en harde stijl fitness
 6. Meditatie, van legen geest, naar opbouwen geest, opbouwen leven en werk
 7. Tantra, voor constructieve seksualiteit, voor omgaan met natuur en je natuur, leven in het grote en het kleine
 8. Opleidingen, korte opleidingen, langere opleidingen, theoretische basis, leven lang leren.

Deze lessen worden gegeven in klassen, workshops, privé, opleiding. Alles is geschaald naar ervaring. Kun je meer dan krijg je meer. Dat is het eigenlijk wel. Voor meer vraag gewoon!

Wil je lezen hoe ik in 1995 over qigong dacht? klik dan hier en koop een antiquarische versie van mijn Qigong Basisboek. Ik heb het eerste Nederlandse boek over Qigong geschreven. Maar de Qigong primer is beter

Ben je meer geinteresseerd in Yijing studie? Klik dan hier en koop een authentieke Daoistische benadering van de Yijing, en het eerste kaartleerspel voor yinyang en wuxing theorie, klik hier als je yijing counselor wil worden, of gewoon de yijing wilt begrijpen. In deze super cursus van 2 jaar ga je meer begrijpen over de basis theorieën van de Chinese cultuur, zoals yin-yang ke, wuxing ke, cancai ke, neidan ke etc. Ik leg het textueel en via video klassen uit, gaat gepaard met oefeningen, meditaties, trainingen voor legen van yijing spreads volgens diverse methoden om verhaal te halen uit de yijing en tolichting te bieden bij de psychische en sociale problemen van mensen, zaken van verwerking, relaties, werk, bedrijfsontwikkelen en beleggen. Yijhing studie heeft meet met taiji gongfu te maken dan je denkt.

Jouw Wudang Gongfu bestaat uit Taijiquan voor gezondheid en zelfverdediging,  Yoga, Qigong voor zwakkeren en ouderen en voor aspirant supermensen, meditatie, langzame en snelle fitness,,maar bv ook uit Taihe, Taixu, Taiyi, Yiquan (taijkiken) en Bagua. Je kunt groeps-, prive-, en online streaming lessen volgen. Je kunt de exclusieve lessen vanaf 16-150 jaar oud volgen. Alle lessen staan in het teken van gezondheidsverbetering. Lees onder meer over hoe het werkt of whatsapp 0650677883 direct voor een gratis proefles.

Wat is je voordeel van de lessen?

Stel je voor als je lichaam open en behendig genoeg is om al de vaardigheden die het nodig heeft om lang te leven zonder handicaps…. Hoe ziet je bestaan er dan uit? Wat zal er allemaal beter zijn als je met minder rust en slaap toe kan, met minder eten en minder geharrewar? De Wudang Training is zeer efficiënt tegen:

 1. Verspreide pijntjes
 2. Spierpijn
 3. Rugpijn
 4. Fascia pijn
 5. Kromming van de ruggengraat
 6. Nek, schouder, heuppijn en nog veel meer!

In mijn programma leer je je interne samenhang en structuur (jing) versterken. Daarnaast zie je verbeteringen in:

 1. Hartritme
 2. Stabilisering bloeddruk
 3. Bloedcirculatie van inwendige organen en waterhuishouding
 4. Concentratie
 5. coördinatie
 6. Persoonlijkheidsstructuur en innerlijke gemoedsrust
 7. Geest en openheid naar de wereld
Meeting xuanwupai

Samenwerking binnen de Wudang Xuanwupai

Het Yin Yang Centrum is in Nederland het middelpunt voor Daoistische Wudang Gongfu, geneeskunde, en alles wat er mee te maken heeft. Het bestaat al meer dan 25 jaar. Wij zijn het officiële kennis centrum voor en over Wudang Gongfu en Cultuur in Nederland zoals aangesteld door Shifu You Xuande in 2001 te Wudang shan. Ik, Rene Goris als 15e generatie tantrische Wudang volgeling van Zhang Sanfeng verzorg de lessen en opleidingen in Nederland en diverse andere landen, o.a. via een uitgebreid online programma. Door Shifu You Xuande ben ik erkent als een Dandao master, en dat betekend dat ik 1 van weinigen ben die dit ook kan onderwijzen. Binnen de Wudang pai ben ik de enige in Europa, helaas.

Wil je meer leren over de ontstaan geschiedenis van taijiquan? Lees dan het volgende boek van mr Chang over Scholar Boxing

Wat ga je in wudang gongfu meemaken?

Je leerprogramma brengt je door diverse stadia. In het eerste stadium merk je vooral waar je beperkingen zitten. Geleidelijk aan verbeteren je vrijheden, en daarmee ontwikkeld zich vitaliteit. Er is veel ruimte voor kennis ontwikkeling, en ook zijn er diverse online programma’s voor thuis oefening. Je volgt je eigen tempo. Je vaardigheid om jezelf te disciplineren wordt flink uitgedaagd.

Je komt naar mijn programma als je gekwalificeerde, betaalbare en informele begeleiding wilt, in groepsactiviteiten of privé, en als je ook succes wil ervaren van je training op een gezondheid bevorderende wijze. De onderliggende pagina’s bieden meer informatie over het programma en geven je inzicht in onze agenda.

Welke is jouw wudang gongfu leslocatie?

Instruction from my Shifu

Deze foto is een paar jaar geleden genomen toen Shifu You Xuande (rechts) en ik (links) een landscout deden ivm de fengshui voor een nieuwe school locatie. Fengshui is een onderdeel van Gongfu leren.

Wekelijkse lessen zijn op Westduinen 49, Amstelveen. Als het niet regent oefenen we buiten op de speelplaats om de hoek (Albert Schweizerlaan), of in het Amsterdamse bos (over de Legmeerdijk)! Ook de Yoga en Meditatie! Buiten is beter.

Je kunt ook meedoen met online klassen door inschrijven via deze link!

De lessen wudang taiji, yoga, qigong doen van het Yin Yang Centrum gaat als volgt: Je kunt wekelijks meedoen als deelnemer, je kunt een samengesteld programma volgen en dan wordt je gecoached naar het voor jouw wensbare doel, je kunt ook privé les boeken of een activiteit voor jouw groep organiseren. Er zijn ook workshops. voor tantra geld een strenge selectie, en het kan zijn dat je gevraagd word eerst de opleiding te doen om jezelf vrij te maken van vervuiling in je systeem.

Voor prive lessen en coaching op het gebied van sport is het mogelijk een eigen planning te maken. Maar voor de meeste mensen zijn groepslessen het meest praktisch. Groepslessen zijn voor veel mensen aantrekkelijk omdat de les een discipline is, maar ook een sociaal event waar je inzicht ontwikkeld in hoe anderen moeilijke punten oplossen. Onze lessen zijn niet competitief. Iedereen studeert op eigen niveau en de bedoeling is dat we het leerproces optrekken door van elkaar te leren.

demo li ou

Wudang Gongfu in de Nieuwe Kerk in Amsterdam

Wil je je sportieve nivo verhogen? 
Daoistische monniken volgen een uitgebreid dagelijks programma voor bereiken van supergezondheid. Op basis hiervan kun je bij mijn programma lessen volgen en invoegen in een persoonlijk trainingsprogramma dat tot drie keer zo intens is als dat van een professionele sporter en waarvan je dan ook een significante verbetering van je sportprestaties mag verwachten voor professionaliseren van je sport. Je zou kunnen beginnen met wekelijkse Wudang Gongfu pro dmv persoonlijke coaching voor hen die zoeken naar optimale ontwikkeling in sport en persoonlijkheid of die eventueel denken gilde lid te willen worden. Deze lessen lopen parallel aan de open wekelijkse klassen maar er zijn geen pauzes en zijn of prive of in kleine groepen.. De lessen kunnen van 1-3 uur duren en bevatten conditie en evenwichtstraining, Taolu (push hands) en applicatie klassen en intensieve vorm correctie. vraag ze aan!
Ben je geinteresseerd in ons gastdocenten programma uit Wudang of uit de Taiji Yang familie, geef je dan daarvoor op. Bij voldoende deelname nodigen we leraren als Yuan Liming (wudang taiji en qigong, Chen Lisheng (Wudang neidan Taiji, daoisme), Tian Lifang (wudang neigong Taiji), of Wang Pang (Yang stijl Chinees kampioen push hands 2015-2016).

FAQ 1: Hoe werken privé lessen?
Privé lessen zijn een vorm van oefendialoog. Traditioneel was dit de verhouding van gildemeester naar gezel. De gezel kwam elke dag om te studeren. In moderne context kun je ook privé les volgen met een specifieke agenda waar we samen aan kunnen werken. Eventueel kunnen privé lessen ook op locatie gegeven worden.

wudang yiquan

wudang gongfu in Theater aan het IJ

FAQ 2: Hoe werken groepslessen?
Groepslessen zijn een middel om lessen goedkoper te maken, maar ook om van elkaar te leren. Er zijn diverse opstellingsvormen die elk een ander resultaat hebben. Zo is er de in China populaire militaire opstelling, waarbij iedereen parallel aan elkaar beweegt. Zo kan makkelijker bewegingsafwijking bij grote groepen leerlingen opgespoord worden. Militaire opstelling heft als nadeel dat je je individualiteit opgeeft waardoor je vormtechnisch soepeltjes leert, maar weinig verdieping ervaart. De cirkelvormige opstelling is in het westen heel populair, maar het is een opstelling waarbij je eveneens je individualiteit opgeeft voor die van de groepsgeest. In mijn lessen word gevraagd om ieder individueel te trainingen en daarom een eigen plek te vinden in de ruimte. Dit vergroot het plezier en versnelt het leermoment.

FAQ 3: Moet ik ervaring hebben om deel te nemen of Daoist willen zijn?
Beide vragen kunnen met nee beantwoord worden. Het Daoisme dient als leidraad om inhoud te geven aan de les. Het is geen zendelingsprogramma. Je mag denken en voelen wat je zelf wilt. Op dezelfde manier maakt het niet uit of je veel of weinig ervaring hebt. Voor elk niveau zijn deze lessen interessant. Als je wilt kun je gildelid worden. Gildeleden gaan een zelf-ontwikkelingsverplichting aan en zijn verplicht om hun medemens te helpen. In dat geval wordt wel gevraagd je te verdiepen in de Wudang levenfilosofie.

FAQ 4 Is tantra belangrijk? 

Er zijn verschillende vormen van Tantra in het Daoisme, dus ja je komt het altijd tegen. De zogenaamde seksuele tantra wordt vaak verkeerd begrepen. het kan gebruikt worden om iemand sneller vooruit te helpen in spirituele ontwikkeling, maar het is geen wondermiddel. Het is niet bedoeld om betere sex te hebben. Een tantrische leraar of lerares stelt ter zelfbescherming hoge eisen. Afwijzing kan een belangrijke les zijn over wat je nog moet leren voordat je er geschikt voor bent.

Deelnemer reacties

(namen fictief, reacties zijn echt):

– Merel: Ik merk meteen al na de eerste les verandering in mijn lichaam. Voor de les was ik wat zwaarmoedig, maar ik voel me nu al veel beter. Verbazingwekkend. Ik ga nu ook de massage doen bij Rene
– Peter: Ik doe al een paar jaar taiji en qigong bij René maar ik heb deze lessen veel nieuws geleerd en ik heb ook veel meer ervaring bemerkt in mijn lichaam
– Illona: Ik had nog nooit van Chinese Yoga of wudang yoga gehoord, maar ik merk al na een paar lessen van René hoe effectief het is. Ik kan nu voor het eerst met gestrekte benen de grond aan raken, en mijn ademhaling is veel dieper en rustiger!
– Jan: René heeft mijn begrippenkader dat ik elders geleerd had gecorrigeerd en nu kan ik mijn gedachten en gevoelens veel beter controleren en heb ik minder medicijnen nodig omdat mijn lichaam veel vrijer is. Ik ga de Acupunctuur ook eens proberen.

– uit Athene: Hi to everyone!
Just sharing some benefits from practice:
• pains disappearing or last for shorter time
• temperature from 37.3-> 36.6 (in ½ hour standing posture)
• deeper sleep
• lungs cleaning (from smoking)
• smoking reducing (effortless)
• at begging it was exhausting doing the exercises but gradually is giving more energy for the day
Thank you Rene

Ik ben natuurlijk heel blij met alle reacties van mensen. Fans van mijn Methode komen uit Nederland, Belgie, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Romenië, Kroatië, Servië, Polen, Turkije, Perzië, Marokko, Suriname, USA, Canada, Mexico, Brazilië, Zuid Afrika, Kenia, Burundi, Egypte, Israel, India, China, Japan en Korea. In de loop van de jaren hebben al zoveel mensen zulke grote veranderingen door gemaakt dat het onmogelijk is alle reacties ruimte te geven. Door regelmatig te trainen bemerken de meeste mensen al binnen twee weken grote veranderingen. Bij een introductie les over Qigong voor de Stichting Taijiquan Nederland was men aangenaam verrast over de informatie en beoefening volheid van mijn klassen.

Bij vragen, bel ons of whatsapp. Alle agenda’s zijn gekoppeld aan een specifieke locatie. Kijk voor de zekerheid ook op onze YYC blog, nieuws, facebook en google+ pagina’s voor aanvullende informatie. We doen ons best elk jaar betere diensten te bieden. En daarvoor hebben we ook jouw input nodig. Je proefles is uiteraard gratis . Je kunt ons helpen door anderen attent te maken op ons programma. Meer deelnemers betekend dat we de prijzen laag kunnen houden.

Klassen in voucher aanbiedingen kunnen op speciale tijden gegeven worden, voucherhouders graag eerst aanmelden per telefoon of whatsapp (0650677883). Voor afspraken behandeling graag eerst afspraak maken, ook een intake is mogelijk, ook losse diagnose tegen beperkt tarief. Voor klassen geld normaliter een gratis proefles behalve voor voucher houders.

Welkom