Ademhalen en adem oefening

Ademhalen, ja ja, deze vlog over ademhalen en ademtechniek is in het Engels, mijn excuses, maar mijn www.patreon.com/daoland_healthcare is nu eenmaal een internationaal initiatief. Ik raadt je echter aan naar de vlog over ademhalen te kijken. Het is niet erg moeilijk Engels. Als je mee komt doen met online klassen kun je je hier inschrijven. Anders, kom steeds meedoen met de Breathing Cirkel Events. Het is steeds de laatste dinsdag avond van de maand, van 1900-2100, en het is gratis.

Ademhaling wordt gedaan door de longen. De longen worden in Chinese geneeskunde vergeleken met de sneeuwvelden in de bergen: koel en comfortabel vergeleken met de warmte in de vallei, de darmen. Bij veroudering en veel ziekten merk je dat de ademhaling heet word. Dat is geen goed teken. De longen hebben koelte en koele ventilatie nodig.

De behoefte van de longen en het ademintiatief zijn niet hetzelfde. Je hoort wel eens dat mensen oppervlakkig ademen, misschien ben jij zo iemand. Het ademinitiatief ligt dan in de longen en dat is niet goed genoeg. Als het niet het gevolg is van stress dan is stress ervaring het gevolg.

De darmen zijn de plek waarvandaan het adem initiatief dient te komen. dit noemt men embryonale ademhaling. De plek van het ademinitiatief noemt men in Chinese geneeskunde en Daoïsme Dantian: ‘medicijnveld’, waar gezsondheid vandaan komt. Darmen, nieren en longen werken daarom nauw samen. Deze samenwerking noemt men ‘drie warmer’ of sanjiao. Sanjiao reguleert water, adem en spijsvertering. Deze drie samen noemen we postnatale basis voor de gezondheid. Meditatie, qigong, daoyin en Taijquan werken alle vier op een andere manier aan dit fundament. Als je geen tijd hebt voor oefening, dan kun je ook kiezen voor massage en acupunctuur.

Als je acupunctuur nodig hebt voor je ademwegen dan kan er bijvoorbeeld gewerkt worden aan long-weg infectie vermindering, door de ontsteking te behandelen, de pleura af te koelen of ontspannen, de longruimte te reguleren, de longdruk te reguleren, de temperatuur en het ademritme te reguleren en de vochtigheid te reguleren. Ook celvernieuwing, regulering slijm ophoping etc kan met acupunctuur opgelost worden. Bij veel long problemen helpt het om veel peer en komkommer te eten. Inhaleren van menthol en eucalyptus dampen werkt ook heel goed voor verminderen acute klachten.

Veel longproblemen leiden ook tot keel en neus klachten, en soms zelfs tot oor of holte ontstekingen en hoofdpijn. In al deze gevallen kan de holistische benadering van Daoland geneeskunde uitstekende resultaten bieden. Kort geleden behandelde ik nog een cliënte met acute astmatische bronchitis, de eerste week behandelde ik haar drie keer en de week daarna twee keer, ik heb haar nog 2x na behandeld.  Ze zat al 2 maanden thuis voor ze bij me kwam en ze is weer volop aan het werk.

Astmatische bronchitis komt vaker voor dan je denkt, en ook luchtvervuiling op werk of thuis kan de luchtwegen sterk benadelen. Klimaatverandering en vervuiling in Nederland leidt tot meer eczeem en allergie klachten, ook aan de longen en sanjiao gerelateerd. Als je wilt, app me dan op 0650677883. Ik zal je de eerste keer mijn diagnose en advies gratis geven. De acupunctuur zelf is maar 30 euro. Diagnose komt elke keer terug. Behandeling is helaas een soort kat en muis spel, dus ik moet elke keer weer kijken hoe het ermee staat. Als ik het achterwege kan laten dan doe ik dat. Bij minder urgente of intense klachten is dat soms mogelijk.

tot ziens

René Goris

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!