Lucht- en Lichtvervuiling en Gezondheid

Ik was gisteren op de Open Mind Conference, waar men de populistische visie brengt over dingen die we allemaal zouden moeten weten.
Ik heb niet alle sprekers gehoord. Maar het belangrijkste stuk vond ik over lichtvervuiliing gaan.
In de tachtiger jaren werd ik verrijkt met een rapport over electrosmog door de verantwoordelijke ambtenaar voor millieuzaken in de hoop dat ik daar als buitenstaander iets mee kon. In dezelfde tijd viel het me op dat als je vanuit zuid Frankrijk naar Amsterdam rijd, rondom Parijs de lucht ineens buin word. Toen ik in Ruigoord woonde viel het op dat Amsterdam een muur van zwarte vuildeeltjes is waar je inrijd. Ruigoord is ook 1 van de plekken waar Vliegtuigen toendertijd in elk geval kerosine dumpten voordat men ging landen. Sinds 15 jaar praat ik over steden als hitte zuilen die windstromen veranderen met mensen. Deze Hitte zuilen ziet men nu inmiddels als belangrijke klimaat verandering veroorzakers. Maar ook lichtvervuiling word erkend als een probleem. Auto smog, industriele smog en dampsporen van vliegtuigen v eroorzaken een lichtafname die op kan lopen tot wel 20%. Denk jij een zonnige dag te hebben en dan zit je bijna in het donker. Het geeft wel prachtig gekleurde zondsop- en ondergangen.
Wat nieuw was voor mij op de conferentie was dat men een combinatie van nano deeltjes toevoegt aan brandstof om slechtere kwaliteit (lees goedkopere) brandstof te kunnen gebruiken. Wat ik er helaas niet hoorde is dat de toenemende drukte van luchtverkeer in achting genomen (elke seconde vliegen er duizenden vliegtuigen over de wereld heen en men verwacht een verdubbeling in de komende jaren. elk moment van de dag zijn er meer dan 5000 vluchten actief die een populatie zo groot als Amsterdam per dag vervoert) de wereld nog duisterder gaat worden.
Een groot en bekend nadeel van de lichtvervuiling zijn de vettige vuilstoffen, die vervelende bijverschinjnselen veroorzaken in mensen zoals chronische onderdrukte longinfecties, irritatie aan de keel en neus slijmvliezen, huid irritaties, depressie door gebrek aan zondlicht en slecht haar waar geen conditioner tegen wil helpen.
Vragen om betere kwaliteit brandstof geeft een veel duurder worden van tickets, hoewel dan de eco-tax omlaag zou kunnen. Niet meer vliegen zou natuur,lijk de beste millieu maatregel zijn, maar mensen willen wel vliegen naar hun demonstraties en andere vacantie bestemmingen.
Voor een beter millieu moeten we wel stoppen de hele wereld over te gaan, maar ook eigen vervoer afschaffen. Ook electrische auto’s blijven netto even vervuilend.
Als we dan als burger geen verantwoording nemen door luchtvaart en auto vervoer te stoppen, wat gaan we dan doen? dan straks toch maar in google cars? Allemaal op antidepressants, hahaha. kijk eens op https://www.quora.com/How-many-people-are-in-the-air-flying-at-any-given-time om wat ik zeg te verifieren. Goede intenties ten spijt verzint iedereen wel eens wat.
Gelukkig is er het Daoland programma voor zelfverbetering. daarmee bouw je veel stress en millieu weerstand op. Voor de radicalere problemen is er acupunctuur, leren beter omgaan met voeding door minder en effectiever te eten.

We zijn elke dag open voor advies, en elke dag hebben we een programma. Behalve donderdag. Donderdag is ‘daleitian’, tijd voor dondermagie, Daoistische Tantra.

Tot spoedig, vergeet ons niet in je agenda te zetten bij dezelfde routine als ontbijten en tanden poetsen. Je zomervakantie in Daoland doorbrengen is goedkoper en gezonder dan aanbakken op het terras

 

Rene

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!