Werk jij al aan je overgewicht?

overgewicht

Overgewicht zorgt voor een typische verandering van lichaamsvorm, en geeft aan in Chinese geneeskunde dat o.a. de regulering van voeding, water en temperatuur niet harmoniseert.

Heb jij last van overgewicht? Of ken je iemand die duidelijk last heeft van overgewicht? Overgewicht kan  tot vele soorten gezondheidsproblemen leiden, waar je best zo snel mogelijk aan gaat werken. Veel mensen vinden het echter ongemakkelijk. Ik zie in al mijn cliënten die ik met acupunctuur behandel worstelen met overgewicht.

overgewicht neemt echter veel vrijheden weg, en je ziet vaak dat mensen met overgewicht zich vrijheden permitteren die contraproductief zijn. Omgaan met overgewicht is daarom een zaak voor disciplinaire aanpak om mee te beginnen en gedragsregulering als je eenmaal op gang bent. Je hebt het nodig om gedrag- en metabolische gewoontes aan te passen. Ik begeleid mensen al tientallen jaren met overgewicht klachten en heb verschillende aanpakken geprobeerd. De methode die ik nu gebruik is gebasseerd op een methode die ik in China geleerd heb, maar aangepast en uitgebreid heb om het te fijnafstemmen naar Nederlandse behoeften. Chinese geneeskunde met Nederlandse kenmerken, om het zo maar te noemen. In mijn kliniek  in China bleek het ook prima te werken.

De acupunctuur behandeling die ik destijds op de universiteit van esthetische gezondheidsbehandeling geleerd heb in Wuhan werkt als een trein. De acupunctuur werkt zo goed omdat deze het restauratie proces voor afbraak van wit vet versneld en geel vet laat zitten. Het gele vet heb je nodig voor een gezonde hartslag, en om er o.a. jong uit te blijven zien. Activiteiten als sport branden eerst deze gele vetten af en dan als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je ook wit vet verbranden. Als je dat goed doet ga je er wel uitgemergeld uit zien en heb je verschillende uithongeringsproblemen. En dat is ironisch want de productie van wit vet is ook een vorm van uithongering. Het is voeding dat vaak door metabolische onregelmatigheid niet aan de cellen is afgegeven, en daardoor voor reserve in opslag komt. De meeste ruimte zit in perifeer vet, wit vet, dat eindeloos kan blijven groeien. Diëten is vaak ook niet effectief omdat veel dieet patronen oestrogeen stimulerend werken. Vooral bij mannen is dat desastreus, maar vrouwen nemen ook een lichaamsvorm aan die veel lijkt op wat ze overkomt als ze zwanger zijn: ze zwellen. Nee, acupunctuur is echt de gezondste oplossing. Maar er is meer nodig. En dat meer ga ik hier als extra aan je vertellen en ik hoop dat je me helpt dit artikel wijd en zijd te verspreiden.

Feit is dat ons normale dieet ons blootstelt aan een variatie van producten die allemaal niet goed zijn, en dat onze opvoeding ons niet leert wat wel goed is. De wet werkt ook niet mee, want die heeft regels die het bijna onmogelijk maakt op een natuurlijke manier te eten. De regels zijn bedoeld om bedrijven de gelegenheid te geven ons producten te verkopen. Deze regels worden ons verkocht als veiligheid, waarom? In de natuur leven is niet makkelijk. Maar er zijn ook alternatieven mogelijk voor het reguleren en organiseren van gezond eten.

overgewicht

Overgewicht bestaat uit het ontstaan van huidplooien door opvullen van vetcellen met ongebruikte voeding. Het verminderd bij mannen ook testosteron en libido. Het vet is moeilijk bereikbaar en wordt ook moeilijk afgevoerd. Daarom is acupunctuur een goed hulpmiddel omdat het direct de circulatie tussen bloed en vet stimuleert door vet te dooraderen. 

Als deze regels er niet zouden zijn en wij allemaal kiezen voor onbewerkt voedsel, dan zouden de supermarkten in no time weer zo klein  zijn als een groentewinkel. 80% van wat supermarkten verkopen is bewerkt spul, en al dit spul stimuleert insuline productie. Hierdoor ontstaat vetopslag. Insuline is een hormoon. Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling.

Glucose is een belangrijke brandstof, het levert makkelijke energie. Het is suiker. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in de voeding. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloed glucose of kortweg glucose genoemd. Hoewel suiker makkelijk is voor de stofwisseling, is het niet het meest gezonde, althans als het in de mate voorkomt als in ons moderne dieet. Veel insecten daarentegen leven vooral van suikers. Teveel aan suikers worden direct omgezet in vet. Dat is wat insuline doet. Het is gezonder en goedkoper om suiker intake te verminderen. Suiker reductie is kern onderdeel voor elk dieet. Je wilt namelijk je insuline productie verlagen. Insuline productie stimuleert o.a. de vorming van onveilige lichaamshitte. Suikers zijn stress stimulerend en geven voeding aan bacterie culturen die infecties veroorzaken. Bij veel suikers ontstaat een auto-immuun reactie waardoor het lichaam zichzelf aanvalt. Het gevolg is voortdurende oververhitting. Het is daarom bijna nooit goed om lekker warm te zijn. Comfortabel is altijd minder dan lekker. Als je al last hebt van te hoge insuline spiegels of lichaamsvet, haal dan ook brood, rijst en aardappelen uit je dieet, om dat daar veel suikers in zitten. Rijst kun je nog wel soep van maken, die op smaak gebracht kan worden met kaneel. Rijstsoep is goed hydraterend. In Chinese geneeskunde was rijstsoep altijd de basis voor gezondheidsregulering door er allerlei producten aan toe te voegen.

Voor het halen van energie uit vetten en proteïnen is meer werk nodig. In feite balanceer je door dat extra werk de werking van  je lichaam meer, en dat geeft ook meer geluk in je geest en gevoel. Arbeidsethos is een beetje onzin vind ik, maar feit is wel dat ons lichaam inspanning nodig heeft, en onze geest eveneens. Het leven moet echter geen uitputtingsslag zijn, maar continue activiteit. Het Daoland sportprogramma is daarop gebaseerd. Voor 400 euro kun je op individuele basis of op basis van kleine groepen een sport programma bij me aanleren waar je je hele leven wat aan hebt (Wudang fitness I) en je nooit meer een sportschool nodig hebt. Voor iets meer kun je zelfs instructeur worden en je inkomen genereren uit gezond bewegen, dat kan je eigen gewichtsregulering enorm helpen, omdat je om aan je werk verplichting moet voldoen wel moet bewegen!

Bij een voeding en beweging dieet als boven beschreven zijn suikers ook niet zo relevant. Suikers zijn voor noodgevallen, en noodgevallen hoef je maar een paar keer per jaar te hebben. Oja, en voor feestelijke gelegen heden, in de vorm van alcohol nemen mensen ook veel suikers. Als je meer ongelukkig voelt heb je ook meer behoefte aan suikers en geest veranderende middelen als medicatie, drugs, koffie, taartjes etc. Bewegen reduceert ook die behoefte. Fanatiek bewegen daarentegen verhoogt die behoefte, vandaar al die sport drankjes op sportscholen. Zomers groene thee en s’winters rode/zwarte thee is veel gezonder en stimulerender. Wel thee zonder suiker natuurlijk.

Na een maaltijd of een suiker houdende drank stijgt de bloed glucose, en dat stimuleert bij mensen de afgifte van insuline. Bij een glucose rijke maaltijd stimuleert dat meer insuline dan bij een suiker arme maaltijd. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt, althans, als er voldoende toegang via bloedvaten bestaat (donker vet). In wit vet is wel aanvoer, maar nauwelijks of geen afvoer (wit vet).

Er is nog meer wat je kan doen:

Kaneel bast en kaneel poeder. In Chinese geneeskunde word ook tak en twijg gebruikt, hoewel die niet helemaal hetzelfde werken.

  • Voeg bijvoorbeeld een stukje kaneelstok toe aan je groene of rode thee. Kaneel stimuleerde stofwisseling door je poriën te openen en exces hitte af te voeren zonder je hart te belasten, zoals in militante vormen van sport. Ook neutraliseert kaneel suikers. Kaneel in je eten gebruiken verminderd daardoor de suiker opname.
  • Kook je aardappelen met twee lepels appelazijn of sprenkel ze met appelazijn voor je ze opdient. Appelazijn verlaagt suiker pieken. Uit een kleine studie bleek dat mensen die ongeveer 2 eetlepels (28 ml) azijn namen als toevoeging aan een koolhydraat rijke maaltijd lagere insuline niveaus ervaren en een groter gevoel van vulling 30 minuten na de maaltijd. De onderzoekers denken dat dit effect deels te wijten is aan het vermogen van azijn om de maag lediging te vertragen, wat leidt tot een meer geleidelijke opname van suiker in het bloed.
  • Eet kleinere porties. Kenmerkend voor overgewicht is maagvergroting. Mijn acupunctuur helpt de maag verkleinen zonder dat er stints of wegsnijding nodig zijn en dus de darmwerking intact blijft. Maar minder eten doet het ook. Zelfbeheersing is voor iedereen belangrijk, maar bij overgewicht dubbel. Omdat je lichaam bij overgewicht niet voldoende voedingstoffen opneemt blijft het hyperactief om eten vragen en dat heeft maag oprekking als gevolg. Gericht minder eten verkleind op termijn de maag en dus de intake van overtollige voedingstoffen. De voeding die we echt nodig hebben over de hele dag kun je met onze huidige leefstijl makkelijk in twee handen houden.
  • Doe bigu op een matige manier. Bigu is het Daoïstische woord voor vasten. Vasten bestaat uit twee kanten, verminderen en stoppen met eten. Maar door 1 dag per week helemaal niet te eten geef je ruimte om je darmen te legen. Daoïstische geneeskunde zegt: ‘als onder vol, dan boven leeg. Als onder leeg, dan boven vullen’. Als boven en onder alletwee vol zijn ontstaat er extra druk, rekking van de maag en darmen en verstopping, vorming van diarree en verminderde voedsel en vochtopname in het metabolisme. Alles gaat direct naar vet en wc.
  • Op de juiste manier bewegen. Bedenk wel dat bewegen altijd goed is en zitten eigenlijk nooit. Zelfs slapen is een teken dat je niet goed beweegt en denkt. Daoistische geneeskunde zegt dat als je je leven goed inricht er geen behoefte hebt aan slaap. Ook reguliere biologie denkt dat slaap een stress reactie is. In het Daoland programma raad ik normaliter Wudang fitness 1 aan voor bewegelijkheidsontwikkeling en verbeteren van je circulatie. Wudang fitness is een vlotte aerobic oefening gebaseerd op Wudang Taiji gongfu ochtend oefeningen, jazeker bij het wakker worden. In het klooster begonnen we met een actief maar ontspannen sportprogramma voor het ontbijt van 1-2 uur. Daarom raad ik aan om individueel te komen leren en elke ochtend met wudang fitness op te staan. Voor ouderen en jongeren is deze oefening geschikt. Maar ook de evenwichts- en kracht training van wudang fitness II, III en IV zijn zeer geschikte hulpmiddelen. Samen vormen ze een afgewogen geheel. Wudang fitness II en III zijn samen bijna identiek aan Yiquan (taikiken) gongfu, maar beter georganiseerd. Ze zijn onderdeel van het Daoistische leerplan om wudang taiji en taiyiquan te gaan leren. Het wudang fitness IV programma is bron voor de ontwikkeling van Planking, maar het is veel intenser. Een goed Planking niveau kan behaald worden door de combinatie van Wudang fitness met Wudang Yoga I en II. Deze combinatie wordt al sinds de ming dybnastie gebruikt en is recentelijk vervangen voor militaire oefening met dumbbells, kettlebells, pullies en pushers. Deze hebben niet hetzelfde effect. Voor overgewicht hoef je echter niet zo radicaal in sport te duiken. Voor de meeste mensen zal Wudang fitness I genoeg zijn.

In zijn totaliteit heb ik je een hele reeks tips gegeven om aan je overgewicht te werken gebaseeert op de combinatie van intensieve acupunctuur, aangepaste voeding, en correct bewegen bewegen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Laat het me weten. Als je acupunctuur wenst, laat het me dan weten, begeleiding op al deze terreinen is onderdeel van de behandeling.

 

René Goris

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!