Afkoeling na de zomer

Afkoeling na de Zomer

IMG_8545Hallo, Mijn naam is René Goris, voor als je me nog niet kent. Zoals we allemaal gemerkt hebben is het weer rap aan het veranderen. De regen is het instrument van de natuur om het zomerseizoen af te ronden. De regenval brengt in een rap tempo de gemiddelde temperatuur omlaag. Geleidelijk aan gaan we op de winter aan. Ons voorbereiden op de winter begint deze dagen. Om goed op de winter voorbereiden moeten we onder andere deze zomer goed begrijpen.

Oververhitting door de zomer

Door de zomer raken mensen makkelijk oververhit, zeker na een zomer als deze. Door alcohol of koffie drinken, veel vlees eten of gekuid eten word het nog erger. Een zonnesteek is maar zo opgelopen. In Chinese geneeskunde word de zonnesteek als een normaal maar onprettig verschijnsel gezien omdat Chinese zomers zuidelijker en dus heter zijn. Door klimaat verandering komt grotere hitte ook hier en dus is de kans op oververhitting ook groter in de komende jaren. Het is maar beter er vast op te anticiperen.

De gevolgen van oververhitting

Oververhitting leid dot vermoeidheid en verwardheid, irritatie en emotionele aanvallen. Nou ja, we kennen allemaal wel iemand met burnout verschijnselen, dat is een beetje het effect van een buro zonnesteek, dwz een oververhitting door dingen doen die je onder stress houden. Een echte zonnesteek heeft als gevolg dat je lichaam uitgeput raakt en daardoor niet meer goed zichzelf kan verwarmen terwijl het door overbelasting ook uit brand, ongecontroleerd dus. Oververhitting is een vorm van versnelde veroudering en laat ons er ook oud en vermoeid uitzien.

Genieten van warmte in de zomer, maar koud in de herfst

Als de herfst dan komt en je bent boven de 35-40 jaar werkt je lichaam langzamer en minder effectief. je kan jezelf nog een tijdje voor de gek houden door meer te drinken of harder te trainen op de sportschool, maar uiteindelijk leg je het af tegen jezelf. Je krijgt het makkelijker koud. Het gevolg van langere tijd oververhit zijn. Na een zomer als deze ook loop je het risico dat de oververhitting je reserves aangeslagen heeft.

Wat niet of wel te doen…

Voor de winter en herfst daarom geen koud makende kruiden thee nemen waar bijvoorbeeld venkel in zit, of gember. komkommer en Peer zijn verkoelend, en het is ook niet voor niets waarom we bij stoofperen kruidnagel, laurier, rode wijn etcetera doen, dat is om de peren ‘warm’ te maken. Wudang fitness is een uitstekende training om je winterkou mee te verdrijven. Het is een superieure earobics waarbij  en meditatieve training ingebouwt zit om je innerlijke systeem en je spierwerking samen te laten werken zonder uitgeput te raken.

Het advies

Nooit sporten tot je oververhit raakt. Oververhitting bij sporten uit zich in verhoogd hartritme, zweten en een gevoel dat je je piek bereikt hebt. Deze roes is het gevolg van diep liggende overmatige stress en angst: adrenaline burn die zich uit als vecht of vlucht reactie. Voor je gezondheid wil je je adrenaline burn voor zijn en voorkomen. We noemen dit ‘de derde weg’. Het gevolg van adrenaline burn is een verstijfde hartspier en een vervroegde kans op hartproblemen. verzuring van spieren en spierpijn, endorfine rush als hulp element maar wat zoveel mensen verslaaft maakt aan koffie, of flink sporten, zex of presteren. Nadat je meegedaan het aan wudang fitness training weet je waarover ik spreek. Je voelt direct het verschil.

Ik oefen zelf bijna elke dag Wudang fitness als vorm van qigong sport. Ik begin mijn ochtend ermee. Hdet helpt me zomers koel te blijven en s’winters warm. het vertraagt het verouderingsproces.

En nog een laatste tip:

Houd je verwarming uit, kleed je warmer! In China is de winter tien graden kouder dan hier, gemiddeld. Maar men houdt zich warm door bewegen en warme kleding. Dat maakt gezonder, en houd de sprank van vitaliteit in je levendig. Je zult hierdoor nog een ander voordeel merken: het is in Nederland eigenlijk nooit koud. Je zult zien dat je lichaam eigen warmte gaat aanmaken door mee te gaan met het seizoen. je bespaart gigantisch op je gasrekening en houd meer geld over om aan acupunctuur of massage in onze praktijk te denken of gezonder te sporten in onze bescheiden zaal.

Warme wintergroet vast maar?

René

 

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!