Een goede lifestyle kiezen

EEN GOEDE LIFESTYLE KIEZEN IS DAO VAN GEZONDHEID

daoland-romantic-2

Meer weten over de Wudang Taiji Gongfu Lifestyle en hoe dat voor jou kan helpen? Er samen met René Goris over praten kan veel helderheid verschaffen in wat niet of wel geschikt voor je is.

Jouw en mijn leven is een organisch gegroeid iets, Veel factoren spelen daar een rol in. Onverwachte factoren ook, waarvoor je meestal slecht of niet voorbereid bent. Een doeltreffende Wudang taiji Gongfu Lifestyle kan een oplossing zijn die jou en je omgeving motiveert, voedt en vitaliseert. Op het moment dat je voor een lifestyle kiest, kies je voor een methodische vorm van leven.

Methodisch en bewust leven is een belangrijk middel in het bereiken van voortdurende gezondheid: Je ritualiseert je bestaan en je accepteert de consequenties van die methode. Een gezonde lifestyle vereist soms een herinrichting van je leven, soms van je gedrag, of wat je wel en niet eet, welke oefeningen je doet en hoe je ze doet, maar kan ook aanpassing betekenen in de aard van behandelingen voor je gezondheid of bij ziekte.

De Wudang Taiji Gongfu Lifestyle suggereert dat soms volledige integrering in je leven meer voor je kan doen dan gedeeltelijke of gefragmenteerde participatie. Dit betekend dat een beetje hier en een beetje daar oppakken niet altijd de beste oplossing is.

Een ontwikkeling vanuit een systematische onderbouwende visie is meestal het meest effectief, vooral omdat het je ook helpt concentratie, creativiteit en meditatief inzicht te ontwikkelen. Een dergelijke vorm van leven wordt ook wel een Tantrische leefstijl genoemd. Tantra wordt ook vaak met sensualiteit en liefde geassocieerd, of in sommige gevallen met erotica en seks, maar bewust geritualiseerd leven is ook Tantra.

Begeleiden in een gezonde Tantrisch Daoistische levensstijl met of zonder partner, gezin, vrienden of collega’s is een onderdeel van ons werk. En ja, dat is ook over drugsgedrag, alcohol gebruik, seksualiteit, intimiteit, carrière opties, en allerhande andere zaken waar je misschien nog niet eens over nagedacht hebt.

Het is een holistische visie gebaseerd op de Wudang daoistische leefcultuur waarin dienstbaarheid en zelf discipline centraal staan. Moet je daar daoist voor worden zoals ik zelf gedaan heb? Nee hoor, echt niet. Het meeste van Wudang Taiji Gongfu Lifestyle behandeling gaat over vragen waar je mee zit, maar kan ook praktische vormen aannemen dmv trainingen of behandeling.

Het gaat over hoe je leven in te richten zonder dat daar geloof of roeping voor nodig is. Je kan er zelfs je bedrijf mee voeren om tot een meer organische en morele dienst en product ontwikkeling te komen.

wudang-cliff

De term lifestyle komt uit het Engels en beschrijft jouw of mijn manier van leven. Maar het eigenlijk vooral een marketing term geworden die voornamelijk gericht is op producten verkopen. Vaak beschrijft de term lifestyle een voorkeur van een groep personen die gericht kan zijn op verscheidene gebieden; bijvoorbeeld mode, wonen, muziek, vrije tijd. Maar lifestyle gaat eigenlijk over de manier waarop je je bestaan hebt gordend en de handelingen die je verricht om succesvol en gelukkig te zijn, ongeacht of je rijk of arm bent.

Kiezen voor oplossingen voor gezondheid of ziekte binnen een bepaald systeem is kiezen voor een lifestyle. Een lifestyle is gebaseerd op een kennis systeem waarmee je ervaring en vaardigheden opbouwt. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een combinatie van familieman en een leven als daoistische monnik. Voor die lifestyle stel ik me beschikbaar voor vrouw en kinderen, maar ik probeer ook te voldoen aan de eisen van de kloostergemeenschap waar ik bij hoor. Dat is wel radicaal hoor, dat vraag ik niet van je. Maar als onderdeel van je zoektocht naar bijvoorbeeld verjonging of gezondheid kunnen bepaalde lifestyle keuzes positieve bijdrage leveren. Het kan bijvoorbeeld dat Yoga, Taijiquan, Qigong of Meditatie toe te voegen aan je dagelijkse activiteiten, dit helpt om jezelf geleidelijk aan steeds meer kwaliteit en vrijheid te geven. Een lifestyle keuze is dus ook een leer proces.

Wat doet mijn yoga les voor je?
Mijn Yoga programma is onderdeel van Chinese Wudang Yoga. Het doel van wudang yoga is o.a. bewustzijn discipline, ademtraining, anti-veroudering. Dit zijn handige vaardigheden voor de moderne mens die veel meer bieden dan waar men in populaire bladen over spreekt als men yoga behandeld.
Wudang Yoga combineert het werk van o.a. Svatma Rama met dat van Wei Boyang, Zhuangzi en Laozi. Dit zijn huishoudnamen in oost-Aziatische zelf ontwikkelingstraining.

Het Wudang Yoga programma bestaat uit drie stadia. In stadium 1 leer je de yoga ontspanningsreflex ontwikkelen dmv eenvoudige hijs en rek oefeningen. Dit betekend dat je de vecht of vlucht reactie verwisseld voor acceptatie en affiniteit ontwikkeling. Dit word ook wel ‘de 3e weg genoemd”. Adrenaline stuwing is de oorzaak van veel mentale onrust, stress en vervroegde veroudering. Het is ook een verslavingsfactor, en Yoga wil je juist vrij maken van afhankelijkheden. Je lichaam word er ook sterker door. In stadium 2 ontwikkel je ademhalingsdiscipline die voortbouwt op de ontspanningsreflex. De ademdiscipline wil uit adem yangqi maken om je optimum alert en sereen te maken, en word ook wel het opbouwen van de alchemistische ketel genoemd omdat je jezelf super geconcentreerd leert maken op meditatieve concentratiepunten waarvandaan je de chemie van je lichaam controleert. In stadium 3 leer je afstand te nemen van de dingen die om je heen geb
euren als middel om lijden en zelfs sterven te overwinnen. In feite is het een trial-run voor je sterf moment, zodat je waardig leert overgaan. Je ontwikkeld echter ook verder aan de eenheid en kracht van je lichaam dmv simpele asanas (oefening). Stadium 3 kun je laten volgen door zelfmassage qigong en/of taiyi schaduwboksen om een diepgaandere complexiteit te ontwikkelen.

wudang1 wudang2wudang3

Wat doet mijn taiji les voor je?
Taiji en taiyi schaduwboksen zijn onderdeel van Wudang Daoistische gongfu. In deze gongfu draait alles om leren kennen van de manier waarop de kosmos werkt vanuit daoistische visie. Qua benadering zit het eigenlijk tussen gongfu en yoga in, of je kunt het een disciplinering van het lichaam noemen waarbij je limbische systeem aangesproken word doeltreffender te bewegen. Taiji meesters bewegen vaak heel bewust en afgemeten. Bovendien ontwikkelen ze een superieur evenwichtsgevoel. Ook werkt taiji goed tegen het opkomen van verouderingsverschijnselen, artrose, emotionele onevenwichtigheden, verzakking en inzakking. Het kan al vanaf jonge leeftijd beoefend worden.
Wudang Taiji gaat terug of Zhang Sanfeng, die stelde dat schoonheid en harmonie in zichzelf samen gaan, maar die ook zei dat door samen te sporten er makkelijker discipline te bouwen is.
Wudang Taiji schaduwboksen bestaat uit verschillende vormen van toenemende complexiteit: taiji 13, taiji 37, taiji 48 taiji 74. In taiji draait alles om de motivatie van je lichaam. Wudang taiyi bestaat in een wuxing vorm, een soft hand vorm, storm vorm.
Daarnaast zijn er stok, staf, zwaard, paardestaart en sabel vormen. Koreaanse en Japanse sabelvormen gaan terug op de Chinese sabelvormen. Sabelvormen gebruiken hak technieken. Essentieel voor Wudang technieken is het eigen maken van zwaard vaardigheden omdat het zwaard symbool is voor de innerlijke rechtschapenheid.
Andere vormen van Chinese internaliserende gongfu waar ik les in geef op afspraak zijn bagua, yiquan, xingyi. Bagua, Xingyi en Taiji als combinatie worden verplicht op alle scholen in China als standaard curriculum gegeven voordat men het eigen cv mag geven. Dat cv is gebaseerd op het succes van Sun Lutang, een grote held in de Chinese gongfu wereld. Gongfu in Azie zijn zowel cultureel erfgoed als een politiek instrument. Waar zinvol leg ik deze aspecten uit.

Wat doet mijn qigong les voor je?
Qigong training is een relatief modern fenomeen. Mijn lessen zijn o.a. gericht op het ontwikkelen van grote gevoeligheid voor wat er met je lichaam en geest gebeurt, het depolariseren van emoties, het ontwikkelen van een gelijkmatige geest etc. De gevolgen zijn niet alleen een betere circulatie in de ledematen, een vrijer bewegend lichaam, maar ook een jongere huid, een groter geduld, alertheid, concentratie en creatieve impuls om een paar effecten te noemen. Deze in brede paardenstand oefening uitgevoerde oefeningen zijn een goede uitlijning van je lichaam. Dit doet het door het geleiden van de vorm en substantie is dynamische oefeningen en dmv geleidelijke polarisatie en depolarisatie in staande oefeningen. In de qigong les beginnen we met wat lichte yoga en meditatie. Het is ook een makkelijke introductie in daoisme, de oorspronkelijke spirituele filosofie van China over yin yang, Dao etc.
Een belangrijke bijdrage van de qigong die ik geef is het reguleren van je lichaamstemperatuur en het richting kunnen geven van je geest in oefening. De vorm oefening die we doen word zowel in vechtkunst als basis gebruikt als in bijvoorbeeld daoistische en zelfs sommige Shamanistische trainingen. We spreken nergens over het concept energie. Dit concept vind je net als in authentieke yoga in India niet terug in Oost Aziatische cultuur, al is het er tegenwoordig als exotica uit westerse spiritualiteit wel trending.

Wat doet mijn meditatieles voor je?
Meditatie is essentieel in het bereiken van innerlijke en uiterlijke schoonheid, harmonie en focus. Het bereiken van evenwicht speelt weinig rol in meditatie, omdat evenwicht een term is uit westerse biologie. Harmonie als betere term verklaart hoe we door meditatie opgaan in onze omgeving en ons leven. Daarom zijn er zittende en dynamische vormen van meditatie.
Zal ik je een geheim verklappen: al mijn klassen bevatten een meditatief element of zijn een directe instructie tot eenvoudige en complexe vormen van meditatie met als doel het leven te verbeteren en onze ervaring van het leven te verdiepen om tot grotere zingeving te komen.

Wat doet mijn voedingsprogramma voor je?
Voeding word in Oost Aziatische cultuur primair als medicijn gezien. Individuele stoffen worden ondergebracht in Maaltijden. Dus in mijn voedingsprogramma leer ik mensen omgaan met eten uitzoeken, eten en voorbereiden. In een gevorderder stadium is er ook ruimte voor verwerken van ingrediënten en koken, leren ingrediënten groeien etc. Je leert over allerlei details die bijdragen aan gezonder eten zonder voorkeur voor een bepaald dieet te hoeven ontwikkelen. Je leert ook hoe om te gaan met het klimaat, je leeftijd etc. Het is dus eigenlijk een leerzame eetclub.

Hoe kies je dan je lifestyle?

Lessen  volgen en behandelingen ondergaan is een vorm van lang gesprek waardoor je geleidelijk aan nieuwe inzichten opbouwt en jezelf helpt je leven doeltreffender in te richten en meer plezier te halen uit wat je doet. Hierdoor hoef je jezelf niet langer af te leiden met extern en verstorend entertainment. Iedereen kijkt op tegen doelgerichte mensen. En een lifestyle maakt je doelgericht. Daoland Lifestyle is daar in Nederland en Europa als enige op gericht, vooral omdat doelgerichte mensen gelukkiger en gezonder zijn! Ze blijven ook langer jong.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!