Over effectief gewicht verliezen

Over effectief gewicht verliezen

Uit onderzoek blijkt dat in default positie, dat is als je niet getraint bent om je maximale potentie te realiseren dmv simpele zelf cultiveringsoefeningen, de verstoring van het dag-nacht ritme kan leiden tot overgewicht. Dit doordat bruin vet bij nachtelijk licht minder energie verbrandt.

In Chinese geneeskunde is het idee dat in default positie het natuurlijk is dat we gaan slapen als de zon onder gaat. Omdat dat niet praktische is bedenken we als mens allerlei zaken om het licht aan te laten. Eerst was dat de ontwikkeling van technieken om vuur te beheersen die leiddden uiteindelijk tot de gloeilamp en de wil tot beheersen van tijd dmv agenda’s en klokken. In zelf cultivering word gezegt dat als je slaapt je bewustzijn afslaat en dus ook je groei stopt om ouder te worden. Als we slapen sluit ziekte dus stiekum door dieper in het lichaam. We zijn dus de eigen oorzaak voor veroudering.

Niet iedereen heeft zin om elke dag zichzelf te oefenen om uiteindelijk vitaal genoeg te zijn om minder behoefte tot slapen te hebben. In Chinese geneeskunde is die vitaliteit een teken van bewustzijnsverrruiming in de meest ruime zin van het woord. Bewustzijn verrruiming hoeft dus niet te betekenen dat je energieen of engelen en geesten gaat zien. Het betekend vooral dat je meer wakker bent en minder aan je aandacht ontsnapt.

Dit idee word verder onderbouwt door de vondst van onderzoekers van de afdeling Endocrinologie van het LUMC dat geel/bruin vet bij nachtelijk licht minder energie verbrandt. In China noemt men dat geel vet, ov erigens, de term bruin vet is Europees.

In het onderzoek werden muizen bij een zelfde dieet voor langere en verschillende periodes per dag aan licht blootgesteld. Niet alleen kwamen de muizen die het langst aan licht erden blootgesteld het snelste aan, ook nam de activiteit van het bruine vet af naarmate ze langer in het licht zaten.

De onderzoekers denken dan ook dat vermindering van de activiteit van bruin vet kan leiden tot overgewicht. Daarmee is verklaard waarom een verstoorde slaapcyclus kan leiden tot overgewicht. Bruin vet zit bij volwassenen bijvoorbeeld boven de sleutelbenen en langs de aorta. Het speelt een belangrijke rol in de warmtehuishouding. Het produceert namelijk warmte door wit vet te vebranden. Deze regio word in Chinese massage gereflecteerd als de yangqi van de nieren die via het ‘Du-vat” omhoog percoleert naar dazu, de 7e halswervel en vanaf daar verspreid door de 6 yang kanalen van het lichaam over de sleutelbenen o.a. via de 3 arm kanalen en het maag en galblaas kanaal over de benen. Alleen het blaas kanaal staat niet direct in contact met het sleutelbeen maar is wel een blangrijke transporteur van yangqi warmte. Yangqi word in Chinese geneeskunde vergeleken met stoom, hexagram 63 in de yijing.

Energie die niet door het bruine vet wordt verbrand, wordt in het lichaam opgeslagen als wit vet in vooral de periferie van het lichaam. Het is op dit witte vet dat de YYC Daoland gewichtsverminderende behandelingen zich richt. Dieeten en sporten richten zich op het bruione vet en dus breekt dat je vitaliteit af en destabileseren ze je systeem, waardoor je onregelmatiger gaat slapen omdat je je minder veilig voelt. Dieeten en sporten om af te vallen zijn daardoor herkenbaar als veroorzakers van vicieuze cirkels van dikker worden, sporten/dieten/ dikker worden etc.

In ons gewicht verliels programma worden deze details specifiek uitgewerkt, waardoor gewichtsverlies blijvend is.

Liked it? Take a second to support Yin Yang Centrum on Patreon!