Rosacea behandeling met acupunctuur

In mijn acupunctuur verjongingspraktijk kom ik regelmatig  mensen tegen met een vorm van de huid problemen als Rosacea. Deze huidproblemen zijn een aandoening die relatief vaak voorkomt, maar veel mensen weten schrikbarend weinig van deze aandoening en hoe je het kunt herkennen en te behandelen. Rosacea ontstaat meestal rond het 30e levensjaar. Gelukkig er is veel aan te doen met acupunctuur, voeding en gedragsverandering.

rosacea

Rosacea acupunctuur effect

De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes die couperose worden genoemd, papels (pukkels, bultjes) en pustels (puistjes). Oogafwijkingen komen soms voor en kunnen ernstig zijn. Kennis hebben over de symptomen en in welke stadium je rosacea verkeert  is de eerste stap om een goede behandeling te vinden en onder controle te krijgen. De oorzaak van rosacea is onbekend in de reguliere zorg.Bij de dermatoloog staat rosacea op nummer 5 van de lijst met huidaandoeningen, en er is niet echt een geneesmiddel voor op de markt. Gelukkig is er acupunctuur. Met acupunctuur verbeter je de lokale situatie waardoor het opvlammen van de symptomen aanzienlijk minder word. In het begin van behandeling zie je de couperose soms opvlammen of zelfs zwelling onder de ogen. Maar zo kan rosacea ook verschijnen bij de ontwikkeling van het probleem. Je ziet de verbetering ook duidelijk optreden in de Daoland Verjongende Facelift met acupunctuur. De behandeling van het probleem zelf is meer uitgebreid dan alleen de facelift, maar bij de facelift zie je het probleem vaak verdwijnen. De klassieke symptomen van rosacea zijn rode plekken en vlekken in het gelaat en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Wel hebben mannen in veel gevallen een ernstiger vorm van rosacea. Het vervelende van rosacea is dat de symptomen erg langzaam opkomen waardoor het een lange tijd kan duren voordat je erachter komt dat je rosacea hebt. Je ziet dat er kleine aderen dichter op de huidoppervlak zichtbaar worden met kleine rode bultjes en pukkels waardoor je gezicht een rood aanzien krijgt, een beetje als een overdreven blos. Ook hebben veel mensen met rosacea last van ‘vlammende roodheid’ waarbij de roodheid plotseling erger is dan voorheen. Deze vorm van roodheid komt op bij te warm of te koud weer, en zakt vervolgens weer af.

rosacea acupunctuur

Acupunctuur verminderd de klacht aanzienlijk

Als we wat dieper in gaan op het probleem dan zien we dat de verschijnselen van rosacea gevonden worden op  wangen, neus, voorhoofd en kin. De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid of erythema, papels of pukkels, puistjes, en uitgezette bloedvaatjes ofwel couperose. Blozen kan worden uitgelokt door emotie, warmte, zonlicht, alcohol, hete dranken en spijzen, of menopauze. Blijvende roodheid is het meest voorkomende kenmerk van rosacea. Daarnaast zijn er bij rosacea de boven genoemde ontstekingsverschijnselen van pukkels en puistjes. Deze komen vaak in aanvallen op. Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Sommige ontstaan door ophoping van vocht. Dit heet oedeem, Oedeem kennen veel ouderen van zwelling in de enkels. De zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Andere zwellingen ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze zijn harder en knobbelig en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste is het zogeheten rhinophyma, dat ontstaat door toename van het bindweefsel en de talgklieren van de neus. Dit fenomeen treedt nagenoeg alleen op bij oudere mannen. In het dagelijkse taalgebruik wordt rhinophyma als ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’ aangeduid. Ten onrechte, want het ontstaan van rhinophyma heeft niets te maken met alcohol of bloemkool. In Chinese geneeskunde ziet men het als storing van het hart. Oogafwijkingen komen bij minder dan 1/5e van de mensen met rosacea voor. Dat is best veel, namelijk hoger dan de kans dat je geneest van veel soorten kanker. Oogafwijkingen bij rosacea zijn vooral ontsteking van de oogleden dat blefaritis heet, en van het hoornvlies en het bindvlies, keratoconjunctivitis genoemd. De meest voorkomende symptomen van rosacea van de ogen zijn droge ogen, dat Chinese geneeskunde aan de lever wijt, net als de andere symptomen van branderigheid, steken, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels). Ik geef in zo’n geval vaak een eenvoudige meditatie oefening om te kijken zonder staren en knipperen naar een witte muur. Ja zeker, dat is Zen meditatie. Zen meditatie is een onderdeel van Lingshen meditatiee, de basis voor het vormen van onsterfelijkheid in Daoisme.

Ook komt Migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, vooral bij hen die last hebben van blozen. Migraine is op zichzelf al een complex probleem. In oriëntaalse vormen van geneeskunde wordt rosacea vooral toegeschreven aan ophoping van hitte in de longen en de maag. Deze ophoping leid tot stagnatie en hitte in het bloed.

In bovenstaande hebben we wat Chinese geneeskunde al meerdere mogelijke oorzaken of invloeden geconstateerd die op zichzelf al wederkerige problemen kunnen opleveren. In Chinese, Japanse en Koreaanse geneeskunde wordt rosacea toegeschreven aan opvlammende hitte/vuur, stagnatie en verzwakking van bloed circulatie. Hierdoor treed vasodillatie van de bloedvaten op, maar ontstaat ook ophoping van hitte en bloed, hetgeen de permanentie van de symptomen inluid. Hoe vroeger je behandeld hoe beter, maar regelmatig terugkerende behandeling is waarschijnlijk omdat de uitzetting van de vaten schijnbaar permanent is en er te weinig ruimte is voor het doorstromen van het bloed terug in het vatenstelsel. Dat is een belangrijk kenmerk van de acupunctuur behandeling, namelijk het reguleren van de bloedtoevoer, maar ook het verminderen van de hitte en de vorming van gezichtsoedeem dat ontstaat door het lekken van vocht uit het bloed.  Verder dienen natuurlijk de oorzaken aangepakt te worden, en mogelijk dien je roken en voedingsgedrag aan te pakken. Hierdoor verminder je tenminste de kans van het opvlammen van de rosacea.. Een advies is ook wel het drinken van zoethout en saffloer thee.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!