Zwangerschap?

Als je zwanger bent, slaat je lichaam op hol. De meeste vrouwen raken daardoor, zowel lichamelijk als geestelijk, een beetje uit balans. Met alle klachten en kwaaltjes van dien. Acupunctuur kan dan verlichting bieden. 

harde-buiken-tijdens-je-zwangerschap

Misselijkheid, constipatie, stemmingswisselingen, het kan je allemaal overkomen! Bovendien vervormt de groei van je buik je lichaam. Het proces maakt je als vrouw duidelijk sterker dan de meeste mannen, maar er is veel wat je kunt aanleren om te voorkomen dat je echt last krijgt, of zelfs blijvende schade. Acupunctuurbehandeling is primair op gericht om je lichaam te stimuleren correct zwanger te zijn. Maar de volleerde acupuncturist helpt ook met massage, oefentherapie, bewegingslessen en gedragsadvies. Met acupunctuur kunnen zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden. Uiteraard zonder het kind in gevaar te brengen. Sterker nog, je kunt je kind vast een boost geven voor zijn of haar latere leven. Opvoeden van je kind begint eigenlijk al voor de conceptie. Werken aan jezelf kan je helpen een betere voedingsbodem te bieden voor je nog ongeboren kind, maar helpt ook jou de zwangerschap schadevrij te ervaren.

Energie bestaat niet

In de Chinese geneeskunst – en dus ook bij acupunctuur – speelt de wisselwerking tussen qi, bloed en water een essentiële rol.  Westerlingen spreken vaak over energie, maar Chinese, Japanse noch Koreaanse geneeskunden kennen het concept van energie. Belangrijk is echter dat qi, bloed en water vrij stromen. Deze drie kostbaarheden stromen alleen of samen door en buiten de kanalen, divergenten, colateralen en micro-collateralen van je lichaam. In totaal zijn er 78 hoofdtrajecten die een rol spelen, die verenigd zijn in 12 belangengroepen onderverdeeld in yin en yang. Het is om deze complexiteit dat je een hoog gekwalificeerde behandelaar wil voor je gezondheid en niet iemand die over nep concepten als energie, de 12 meridianen etc spreekt. Je kan daar gewoon niet een verstandige behandeling van verwachten. In China zelf is de geneeskunde sterk door nationalisme beïnvloed en spreekt men over Hegeliaanse dialectiek als men het over traditionele concepten heeft. dat is ook niet echt correct. het verminderd de doeltreffendheid van behandeling.

Prikken

De baarmoeder, het hart en de nieren, maar ook de lever en de milt spelen in de Chinese, Koreaanse en japanse geneeskunden allemaal een rol in zwangerschap. De biologische hormoon- en energiehuishouding in het lichaam staan in een relatieve verhouding tot die visie. Een behandelaar maakt dan ook een soort vertaling voor je. Hierdoor wordt een specifiek voor jou geschikte puntcombinatie gekozen om acupunctuur naalden – vaak geheel pijnloos overigens – ‘geprikt’.

Klachten

Deze zwangerschapskwalen kunnen met acupunctuur worden behandeld:

 • aambeien
 • angstklachten
 • constipatie
 • harde buiken
 • hoge bloeddruk
 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • rugpijn
 • slaapproblemen
 • vermoeidheid
 • zwangerschapsjeuk

maar ook:

zwangerschap post partum buik 1x

acupunctuur ehandelingseffect van post partum buikwand na 1x

 • verminderde vruchtbaarheid
 • afwezighbeid menstruatie
 • onregelmatige menstruatie
 • post-partum klachten
 • aansterken
 • opvoedingsissues
 • vervroegde menopauze

Zwangerschapsbegeleiding

Behalve het verhelpen van zwangerschapsklachten, begeleidt een volleerde praktijk veel vrouwen die zwanger willen raken en blijven, maar ook voor en na de zwangeraschap. Chinese geneeskunde kent met Fuke, moeder ziekten, een uitgebreider scala aan diensten dan reguliere zorg, soms zelfs in combinatie met kruiden, vioedings correctie etc. Acupunctuur kan ook helpen de bevalling op gang te brengen en pijn tijdens de bevalling te verlichten.

Stuitligging

Als je baby in een stuit ligt, kan acupunctuur rond de 34e week helpen om te zorgen dat de baby zich omdraait.  Onderzoek wijst zelfs uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt!

Zwangerschap bestaat uit Vrouwenzaken en Mannenzaken

Ik heb mijn eigen vrouw en ook veel studenten en cliënten geholpen met hun menstruatie en zwangerschap issues. Omdat mijn eigen vrouw Chinees Koreaans is en ook lang in Japan gewoond heeft heb ik me goed kunnen oriënteren in alledrie de hoofdstromen in oost Aziatische geneeskunde. We hebben zelf een tweeling, en dat geeft weer heel eigen issues. Omdat men met 2lingen vroeger meestal dood ging bij geboorte zijn er veel ideeën die over vrouwen en zwangerschap een rol spelen al 2000 jaar doordacht. Daoisme, Tantra, en zelfs Confucianisme spelen allemaal een rol in die geschiedenis. Ik kan je in allemaal met raad en daad terzijde staan. Vergeet ook niet bijvoorbeeld dat vader en moeder alletwee een rol in de zwangerschap een eigen rol spelen. Daar in meegaan schept veel geluk voor kind en ouders. Ik vertel daar graag over. Ik pas het zelf ook toe in mijn gezin.

Balans

Zwanger zijn en bevallen kost enorm veel energie.  Het kan geen kwaad om even de tijd te nemen om aan je gezondheid te werken. Klachten zijn niet altijd snel verholpen, maar behandeling kan je zeker helpen extra kosten later te voorkomen.

Bel gerust voor een gratis intake. Ik vind niet alleen langer leven interessant, maar ook nieuw leven.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!