Soja voor verjongend gezichtsmasker iets voor jou?

Soja (Glycine max) is in Chinese geneeskunde een plant die op vele manieren gebruikt word. Het is een belangrijk hulpmiddel om jong te blijven, zeker voor vrouwen. Onder ga ik je wat gebruik tips geven.

Soja is niet een plant die geheel zonder problemen is. Van alle soja die je binnen krijgt is 10% onvermeld genetisch gemanipuleerd, verrijkt of anderszins niet helemaal zuivere koffie. Je vindt soja terug in veel producten, zoals babyvoeding. Sojaproducten worden veel gebruikt in de voedingsindustrie en dan met name om de voeding textuur te geven, als emulgeermiddel en eiwit vulmiddel. Lecithine van sojabonen wordt gebruikt als emulgeermiddel (E322). Sojabonen zijn ook een belangrijke bron van zuivere olie maar dit bevat waarschijnlijk geen grote hoeveelheden van de allergenen.

soja

Soja komt als vers product en als gedroogd product en je kan er veel me doen

Soja behoort tot de familie van de peulvruchten. De zaden ofwel de sojabonen zijn het eetbare gedeelte van de plant. Ze zijn vooral rijk aan eiwitten en hebben een hoge biologische waarde waardoor ze een belangrijke voedingsbron zijn. In een Chinese, Koreaanse of Japanse maaltijd zit vaak een of ander al dan niet gefermenteerd soja product verwerkt. Veel Chinezen maken s’morgens soja melk vers. je hebt maar een paar zaden nodig voor een liter verse melk. Als je het koopt zit er vaak meer dan 70% suikers in toegevoegd. Dat is om de soja melk smaak te geven, en omdat soja melk erg instabiel is. Het schift snel en suiker stabiliseert het. Verpakken helpt niet. Kant en klare soja melk is dus altijd een chemisch bewerkt product helaas.

Soja wordt in Chinese geneeskundige wuxing (vijf vormen)  theorie gezien als zoet en neutraal, hoewel de smaak tegen smakeloos aan leunt. Je kunt het makkelijk mengen met vruchten als banaan of met honing om het smaak te geven. Voeg er een paar druppels citroen aan toe en je bent je eigen soja kaas fabriek begonnen: het word zachte tofoe of zijden tofoe. Heerlijk voor in de soep, of op zijn Koreaans met sojasaus, koriander, stukjes rode peper of rode peperpoeder als saus. Voeg je er gypsum aan toe dan krijg je dat karton dat je in de supermarkt of biowinkel koopt. De soja veranderd dan van neutraal naar koud volgens de wuxing theorie, en wordt als medicijn vaak geadviseerd bij menopauze klachten.

De soja word in Chinese geneeskunde niet als voedingsmiddel gezien, maar alle voedingsmiddelen worden als medicijn gezien. Er wordt dus altijd gevraagd op te passen met wat, waarom en hoe je iets eet. Iets onbewust in je mond proppen is altijd een no-go. Alle gewoontes hebben een effect en sommigen heel schadelijk. zhongyi

Soja beïnvloed de kanalen van long en dikke darm. Long en dikke darm zijn yin-yang gerelateerd. Soja helpt de longen en darmen tonificeren en het kan dus als stimulant gezien worden. Als je onder het beeld van reguliere wetenschap ziet dan begrijp je waarom. Soja wordt gezien als middel om jezelf vochtig te houden, en dat is belangrijk want water is de basis voor Qi. Yinqi en yangqi zijn beiden vormen van water (dauw en stoom, en geen vormen van energie zoals ongeletterde schrijvers en opleiders vaak beweren). Verder helpt soja slijm in de longen oplossen dus het is een goed hulpmiddel bij verkoudheid.

In reguliere biologie wordt soja als eiwit rijk gezien. Het eiwit gehalte bestaat voor ongeveer 35% uit droge zaden. Allergische reacties op de eiwitten in de sojabonen worden al sinds de jaren ‘80 gerapporteerd. Allergie voor soja wordt veroorzaakt door de eiwitten in de zaden, met name door de zogenaamde ‘opslag eiwitten’. Opslag eiwitten zijn in overvloed aanwezig in de zaden en dienen als “materiaal leverancier” tijdens de groei van de plant, zoals het eiwit in een ei. Ten minste twee soorten van deze opslag eiwitten zijn geïdentificeerd als allergenen: viciline en legumin. Opslag eiwitten zijn meestal stabiel en hitte resistent. Blootstelling aan hitte laat de allergenen grotendeels intact. Recentelijk is er een allergeen in soja geïdentificeerd dat geen opslag eiwit is, en word gerelateerd aan de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts.

Soja is een peulvrucht en bevat net als zijn andere familieleden (rijst, gerst, haver, tarwe en rogge) fytinezuur. Dit zie je ook weleens staan bij de lijst van ingrediënten op brood. Het zorgt voor het blokkeren van de opname van essentiële mineralen (zoals calcium, magnesium, koper, ijzer en zink). Het wordt daarom ook wel een mineraalrover genoemd. Ook blokkeert het de inname van jodine, essentieel voor de groei en stofwisseling en daarnaast voor de schildklier om schildklierhormonen te produceren. Soja bevat ook plantaardig oestrogenen. Plantaardig oestrogeen is een goede vervanger voor medisch oestrogeen. Oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen, dat betrokken is bij de groei, onderhoud en reparatie van het lichaam. Dit hormoon zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat een vrouw menstrueert en borsten krijgt. Met hormoonpreparaten zadel je vrouwen op met de mogelijkheid van een verhoogd risico op borstkanker op hun zestigste, om op hun zeventigste een hartaanval en op hun tachtigste een heupfractuur te voorkomen. Daarom worden synthetische hormonen vaak afgeraden. Plantaardige oestrogenen hebben die ongewenste bijwerkingen meestal niet.

Er zijn drie vormen van oestrogen. Twee ervan zijn sterke oestrogenen in synthetische hormoonpreparaten, deze lijken de kans op kanker te vergroten, terwijl de derde, een zwakke plantaardige vorm van oestrogeen, juist beschermend lijkt te werken tegen kanker. Een publicatie in ’the Journal of the American Medical Association’ over in 1995 gepresenteerde uitkomsten van een grote studie onder 120.000 hormonen slikkende Amerikaanse vrouwen. toont dat oestrogeenpillen tegen overgangsklachten het risico op borstkanker met 30 procent vergroten. Een moderne versie van de pillen waaraan het hormoon progesteron was toegevoegd, verhoogde het risico zelfs tot 40 procent. Soja heeft dezelfde positieve effecten als de synthetische hormonen, maar zonder de nadelige bijwerkingen. Ze helpen niet alleen tegen overgangsklachten, maar lijken het risico op (borst)kanker te verkleinen.

soja

de verse sojaboon (glycine max)

Er wordt op sommige websites gemeld dat soja bijwerkingen heeft. Elk product dat je te veel eet heeft bijwerkingen. denk maar eens aan die bonbon elke dag. Soja zou een effect op baby’s hebben. Nu zijn baby’s hyper-sensitief omdat hun leven vooral bestaat uit groeipijn en gebrek aan bewustzijn, erg oncomfortabel allemaal. Hierdoor zijn ze echter vooral reactief, dus een reactie op voedingsmiddel a of b is eigenlijk normaal. alle producten zijn nog nieuw dus de chemische fabriek van hun lichaam moet nog leren om te gaan met wat ze binnen krijgen. De bijwerkingen van soja in babyvoeding worden vaak niet opgemerkt omdat ze nog overal allergisch op reageren. Maar men constateerde dat kinderen tijdens het opgroeien vaak verkouden zijn, een flinke suikerbehoefte hebben, vaak geïrriteerd zijn en vaak last van voedsel intolerantie hebben. Ik heb bij mijn kinderen geen van deze problemen gezien tot op heden. Ze zijn verkouden van contact met vreemde kinderen, we geven ze weinig tot geen suikerhoudende producten om verslaving tegen te gaan en dus die kenmerkende verschijnselen niet aan andere zaken toe te hoeven schrijven (suiker is verslavend genoeg om geen oorzaak in soja te hoeven zoeken), en als je kinderen geïrriteerd benaderd dan zijn ze vast en zeker sneller geïrriteerd omdat kinderen nu eenmaal denken dat de wereld om hen draait.

Soja is een belangrijk middel in schoonheidsbehandeling. Als je toch soja melk maakt, gebruik dan het uitgefilterde poeder als een natte gezicht-cake of je huid te hydrateren. Het kleurt je huid ook lichter weg en verminderd verkleuringen in je huid. Voor de zekerheid moet je wel een allergie proef op een klein stukje huid doen omdat je nooit zeker kan weten. In mijn eigen praktijk voor acupunctuur liften en verjongen gebruik is voor maskers vaak soja in huid voedende cocktails omdat deze huid doen kalmeren.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!