Zoethout

Zoethout

zoethout wortel

Zoethout (wortel), ook bekend als Gan Cao en Radix Glycyrrhizae, is één van de bekende kruiden voornamelijk gebruikt als harmonisator in Chinese kruiden formules. Op dezelfde manier kan je het gebruiken met westerse medicijnen. Het maakt je lichaam minder vijandig tegen lichaamsvreemde stoffen. Westerse klinische geneeskunde maakt gebruik van zoethout als een moderator dankzij zijn anti-inflammatoire, krampstillend en anti-verzurend effect.  Als je het wilt weten, de belangrijkste chemische bestanddelen van zoethout wortelstok zijn glycyrrhizine, sylviniet en calciumzout glycyrrhizinezuur. Het bevat ook liquiritin, liquiritigenin, isoliquiritin, isoliquritigenin, neo-liquiritin, neoiso-liquiritin, en ga zo maar door. het is rijk aan bestanddelen. Voor Chinese geneeskunde is dat echter van nul en generlei waarde.

Het wordt gezien als zoete smaak en neutraal in de eigenschappen van de beoefenaars van TCM (traditionele Chinese geneeskunde). Het stimuleert de kanalen van hart, long, milt en maag. Primaire functies zijn het verkwikken van de milt-maag (piwei) en aanvullen van de qi van het hele lichaam, het verlichten en het stoppen van urgente pijn, bevochtigen van de long om droge hoesten te stoppen, het reinigt het lichaam van vuur voor het verwijderen van giffen, en de coördinatie van medicijn acties van een kruiden recept.

zoethoutwortel wordt toegepast bij vermoeidheid en verminderde eetlust, vermagering waarbij een vale teint ontstaat, hartkloppingen en kortademigheid, buikpijn en diarree, pijn en hypertonie (gespannenheid) van de ledematen, hysterie, hoesten en astma, keelpijn, huidzweer, aangeboren ziekte, drugs, en voedselvergiftiging, en nog veel meer. Zoethoutwortel aanbevolen dosering 2-6 gram afkooksel indien gebruikt voor het matigen van de werking van andere middelen, ongeveer 10 gram bij gebruik als belangrijkste kruid formule, en 30 tot 60 gram voor vergiften, en gewoon sabbelen op zoethout voor regelmatig kleine correcties op de maagsappen uitvoeren.

Zoethout is geen wondermiddel. Er zijn contra indicaties. Als je het niet zeker weet kom dan voor een diagnose en dan spreken we de contra-indicaties door als deze relevant blijken te zijn. Er zijn ook middelen waarmee het niet goed combineert. Het moet niet worden gebruikt in geval van volheid en oedeem door overmatige niet geresorbeerd vocht.

2000 jaar geleden werd dit kruid al gebruikt als medicijn in het oude China. Het werd opgenomen in de oudste kruiden textboek van China, de ‘Shennong bencao’ (Shennong’s wortels en kruiden), waar staat dat Zoethout een superieur medicijn  is, een superfood bijna.  Zoethout werd hoog aangeschreven als ‘Keizerlijke Leraar’ door Tao Hongjing, een bekende arts in de Zuidelijke dynastieën (420-589). Taohongjing was een reformatorische Daoist en was hoofd van Shangqing (Voorbij Helder) Daoisme. In Mijn opleiding modules verwijs ik vaak naar Tao.

De meest pertinente visie over Zoethout, en ook drop (dat verwerkt zoethout is) komt van Li Shizhen, de schrijver van ‘Compendium van Materia Medica’. Hij zegt: ‘zoethout kruid, als een koninklijk geneesmiddel in recepten, remt de toxiciteit van 72 mineralen en 1200 soorten gras en hout gebaseerde geneesmiddelen. Het is mede hierdoor dat Zoethout gezien wordt als ‘keizerlijke leraar van verzoening van overige kruiden’.

De wortels van de zoethoutstruik, kunnen tot op een diepte van vier meter onder de grond kunnen liggen. Deze struik kom je tegen in warme landen als Italië, Griekenland, Spanje en Egypte. In China  wordt het hoofdzakelijk geproduceerd in Binnen-Mongolië, Xinjiang, Gansu en andere plaatsen. Het wordt meestal geoogst tijdens de lente en de herfst. Meestal heeft het zoethout dat in de herfst geoogst word de voorkeur. Na de oogst, verwijdert men de vezelige wortels, wordt het gedroogt in de zon, en snijd men het in dikke plakken. En het wordt rauw gebruikt of in honing gebakken.De wortel wordt gedroogd om schimmelen te voorkomen, en voor het maken van drop wordt het gemalen. Tenslotte wordt er water toegevoegd en wordt de smurrie gezeefd. Het product dat je overhoudt, is blokdrop, de ruwe grondstof voor dropsnoep ook. Blokdrop is echter ook een Chinees medicijn. In Oost Azië gebruikt men blokdrop als middel om menstruatie klachten te verminderen. Je koopt het als een in een zacht plastic ei verpakte bolus. Vrouwen daar eten het met lange tanden. Er zit geen zout en suiker in zoals bij dropsnoep. Als je een Oost Aziatische vrouw drop te eten geeft vraagt ze je ook waarom je haar medicijn geeft.

.p.s. denk nu niet elke dag drop eten of zoethout thee altijd een goed idee is. langdurig gebruik van drop en zoethout in grote doses kan leiden tot natrium retentie en dus leiden tot vocht zwelling.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!