Ginseng

Ginseng is wel het meest bekende kruid van de Chinese Geneeskunde. Het is populair en word als superfood overal aangeboden, en vaak tegen een hoge prijs. Nu wordt Ginseng in Korea gewoon als salade met pepers gegeten en moet je ook weten of je ginseng Koreaans of Amerikaans is. De eerste verhit je en de tweede verkoelt je. Ginseng salade smaakt licht bitter en zoet.

ginseng-plant

Ginseng is in z’n geheel bruikbaar. De bladeren bv stimuleren qi en yin

Giseng, ofwel manwortel, is beroemt geworden door de menselijke vorm (humunculus) die de wortel soms aannneemt. De Chinese keizer loofde elk jaar een gigantische som geld uit voor de meest menselijk ogende wortel. Die werd dan eigenlijk niet gegeten, maar tentoongesteld. De faam van Ginseng is echter hier op gebaseerd. Het is een beetje hetzelfde verhaal als met yoga. de oefeningen die men in de meeste yoga zalen doen zijn militaire training uit het begin van de 20 eeuw, welliswaar uit India, maar met weinig of geen relatie met authentieke yoga oefeningen. de authentieke oefeningen zijn nog maar een minor onderdeel van yoga, want niet spectaculair. Zo is het spectaculair dat de ginseng wortel op een mens kan lijken, maar dat maakt het niet gezond. Is het een superfood? Van boerenkool weet ik dat het een superfood is. Ginseng? Het tonificeert, dat weet ik wel. Tonificeren op een verkeerd moment kan tot hersenbloedingen leiden. Lijden dus.

Weten wat de geschiedenis van een kruid is helpt vaak beoordelen of het goed is. Aspirine is misschien wel het bekendste medicijn van de reguliere Geneeskunde, maar wordt gewonnen uit berkenbast, en is geïntroduceerd in reguliere zorg door de Sioux stammen uit de USA. asperine als chemisch product zijn vragen over. Als natuurproduct is het veel werkzamer en en milder. Ook ginseng kun je niet zomaar overal voor gebruiken. Een voorwaarde is wel dat je Yuanqi uitgeput is, en dan ben je echt wel aan het einde van je latijn. Yuanqi is je potentieel om te leven. Yin en yang van je lichaam worden er uit gevormd vanaf je geboorte, maar ook je intelligentie, je carriëre etc. Voor die tijd en ipv ginseng is er veel te doen aan herstellen van je yuanqi. Je kan bijvoorbeeld met de wudang yoga meedoen en een alchemistisch op ademhaling gebaseerd herstel programma volgen, of de bamboe formule qigong, die misplaatste substanties in je lichaam vrijmaakt voor hergebruik. Acupunctuur, TCM oliemassage met lymfe drainage. en ga zo maar door.

Wat belangrijk is voor de instorting van de yuanqi is herstel van diepe ademhaling. Oppervlakkige ademhaling verzwakt altijd en leid tot vroegtijdige veroudering, verminderde circulatie etc. Je pols is dan ook zwak. Je bloed is arm aan qi en bloed. Je ademhaling loopt aan en je lijkt wel valse lucht aan te zuigen, wellicht heb je chronisch diarree of uitstulpingen van maag of darmen. Als je uitgeput raakt heb je geestelijke rust nodig, daar is tonificatie voor nodig. het sterk zijn van lichaam en leden helpt vermoeidheid en uitputting voorkomen. In februari gaan we beginnen op de vrijdag avond met yiquan, dat zijn oefeningen die in ons programma altijd als wudang fitness 2, 3 en 4 werden gepresenteerd.

Zoals gezegd, Ginseng versterkt de yuanqi, ondersteunt de longqi en diepte van ademhaling, versterkt piwei, de maag en alvleesklier/milt, doet de vloeistoffen toenemen en geeft rust. Het werkt bij extreme vermoeidheid verminderde ademhaling, zweten, koude ledematen, verminderde eetlust, diarree, hartkloppingen, rusteloosheid, e.a., dus voor een leek niet zo handig om zomaar zonder advies te proberen.

Mensen gebruiken al eeuwen lang kruiden, gewoon als voeding, maar ook om aandoeningen te helpen genezen. Chinese geneeskunde kent vele tradities daarin. Het maken van kruidensoepen is daar een voorbeeld van. maar ook het eenvoudig zuigen op een kruid kan al heel effectief zijn. In China is een enorme ervaring opgebouwd met geneeskunde en het gebruik van kruiden. Door de Chinese geschiedenis heen zijn duizenden teksten en boeken geschreven waarin beschreven wordt hoe kruiden te gebruiken. Zo wordt ontbijten in de winter met rijstpap waarin een stukje ginseng meegekookt word in sommige gevallen aangeraden. Voeding is eerst, kruiden mengesels alleen in uiterste noodzaak.

Om te weten wat jij nodig hebt qua kruiden of andere behandelingsmogelijkheden kunnen we het beste beginnen met een gesprek.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!