Arthrose? Pijn?

Artrose? Pijn? Acupunctuur vermindert de pijn en verbetert de functionele mobiliteit voor patiënten met artrose.

Acupuncture treatment

Acupuncture treatment

Onderzoekers van de Universiteit van Manitoba, Canada, voerde een meta-analyse van 12 studies, bestaande uit onderzoek van 1763 patiënten met artrose. Alle studies vergeleken echte acupunctuur met schijn acupunctuur, conventionele behandelingen en geen behandelingen en volgden actuele dubbel blind protocollen. Uit de studie blijkt acupunctuur effectief in het verminderen van pijn intensiteit, efficient in prodceren van toenemende mobiliteit en de verbetering van de kwaliteit van leven. Geen slecht resultaat als je de klachten van mensen met arthrose aan hoort. We kennen allemaal wel iemand met arthrose en het is zeker een probleem voor veel mensen die ouder worden in een dampig land als Nederland.Middels een subgroep analyse blijkt dat patiënten die acupunctuur behandelingen voor een periode van meer dan 4 weken ondergingen al een grotere vermindering van de intensiteit van de pijn niveau ervaren dan de patiënten die acupunctuur over een kortere duur van de tijd ondergingen. Hieruit blijkt dat herhaling en bufferende behandeling een doeltreffende aanpak is. Het is ook bewijs dat acupunctuur een geleidelijke verandering bewerkstelligt in de natuurlijke chemische trends van het lichaam.

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en treft miljoenen mensen wereldwijd. Het beïnvloedt gewrichten in het lichaam zoals de handen, lage rug, nek, knieën en heupen. Dit type van artritis wordt vaak geassocieerd met ‘slijtage’ degeneratie van gewrichtskraakbeen door bijvoorbeeld ouderdom. Risicofactoren zijn (vervroegde) veroudering, diabetes, verwondingen, jicht, hypothyroidale oorzaken, overgewicht en obesitas. Symptomen en verschijnselen zijn onder meer pijn, gebrek aan flexibiliteit en bot sporen. De hinder die mensen van arthrose ondervinden is enorm.

Conventionele behandelingen omvatten medicijnen om pijn en ontsteking, fysiotherapie, ergotherapie, zuurderivaat cortisone en hyaluronzuur injecties, en gewrichtsvervangende operatie te controleren. Behandeling is normaliter duur en weinig effectief. Het stelt hooguit de klacht ervaring uit, kortom, het is geheel niet corrigerend. Studies tonen aan dat de combinatie van Acupunctuur, Taijiquan (Tai Chi) en sommige soorten van Yoga kan helpen verminderen van artrose pijn en leiden tot het verbeteren van de mobiliteit. Deze specifiek aangehaalde studie van de Universiteit van Manitoba bevestigt dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van osteoartritis.

De onderzoekers voeren verschillende moderne onderzoeken aan en be vinden dat acupunctuur effectief is voor de behandeling van verschillende soorten pijn aandoeningen zoals fibromyalgie, lage rugpijn en artrose. Hun onderzoek haalt ook studies aan die aantonen dat acupunctuur een kosten-effectieve behandeling en is een “veilige niet-farmacologische behandeling van musculoskeletale pijn” is. De onderzoekers merken op dat “…acupunctuur toegediend aan volwassenen met artrose worden geassocieerd met een statistisch significante vermindering van de intensiteit van de pijn, verbeterde functionele mobiliteit en een betere gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven. ”

 

De onderzoekers constateren dat de meest voorkomende acupunctuurpunten gebruikt voor de steekproef van 1.763 patiënten werden ST36, ST34, Xiyan extra punt, GB34 en SP9. Deze punten zijn veran twoordelijk voor gastritis gerelateerde klachten. Gastritus gerelateerde klachten laten zien dat maag spanningen doorwerken naar de darmen, het bloed, het zenuwstelsel en de hormoon huishouding, hetgeen in Chinese geneeskunde vaak beschreven word als vormen van accumulatie van damp gerelateerde problemen. Na verloop van tijd blijken meerdere organen betrokken te zijn, zoals longen en nieren, wat verklaard waarom wudang taiji en bv wudang yoga ademtraining zo effectief kunnen zijn.

Andere acupunctuurpunten onder SP10, ST40, LV3, ST44, SP5, DU20, BL60, GB43, GB30 en extra punten waaronder EX31, EX32 en EXLE5. In de meeste opgenomen studies worden manuele acupunctuur technieken gebruikt om “Deqi” (opbloeien of aankomen van qi) op te roepen voor ten minste één keer tijdens elke behandelingsperiode. Deqii is een combinatie van lichamelijke gewaarwordingen geïnduceerd door acupunctuur needling in combinatie met fysiologische reacties op de stimulatie. Deqi sensatie wordt vaak omschreven als een zware, diepe druk, trekken, gevoelloosheid, pijn,  verspreidend of uitstralend als licht, soms electrisch, verfrissend, pijn verlichtend en tintelingen.

Op de Chinese Huazhong Universiteit voor Wetenschap en Technologie hebben onderzoekers Deqi gemeten in relatie met veranderingen in de bloedstroom, weefsel verplaatsing, myoelectriciteit en MRI-signalen vande hersenen. Zij merken op dat “intrinsieke wijziging (en) van het (de) menselijk lichaam ‘worden opgewekt door Deqi tijdens acupunctuur. De onderzoeksgroep voegde eraan toe dat de “deqi opwekkin significante reactie (s) op acupunctuur in (de) specifieke hersengebieden genereert….” Andere onderzoekers constateren dat het bereiken van deqi op acupunctuurpunten duidelijk verschillende corticale reacties dan op niet-acupunctuurpunten ontlokt. Specifieke acupunctuurpunten tonen dat er een consistente en unieke mogelijkheid om specifieke gebieden van de hersenen middels deqi stimulatie te stimuleren. Daarentegen hadden niet-acupunctuurpunten geen unieke inductie. Onderzoekers van de Universiteit van Peking van de Chinese geneeskunde, Medimar International Hospital en de Europese Stichting van TCM voerde een meta-analyse van de medische gevolgen van deqi. De bevindingen suggereren een directe correlatie tussen de oude klassieke e  premoderne acupunctuur technieken en verbeterde positieve resultaten van de patiënt.

Enkele belangrijkeaspecten zijn duidelijk geworden. Ten eerste dat handmatige acupunctuur zonder extra elektrische stimulatie effectief is bij de behandeling van osteoartritis. Acupunctuur is als veilig en effectief bij de kwaliteitsstudies beoordeeld. Bovendien werd gevonden dat acupunctuur kosteneffectief voor de behandeling van osteoartritis, ook op langere termijn.

De bevindingen zijn niet uniek. Bijvoorbeeld onderzoek gepubliceerd in Rheumatology , een van de Oxford Journals , concludeert dat “Sham-gecontroleerde RCT’s suggereren specifieke effecten van acupunctuur voor pijnbestrijding bij patiënten met perifeer gezamenlijke OA (artrose) succesvol is. Gezien de gunstige veiligheidsprofiel van acupunctuur blijkt een optie tot gecombineerde behandeling en oefening voor clienten het overwegen  waard is. “De Oxford studie uit Engeland onderzocht 18 willekeurig gecontroleerde studies van zowel de handmatige behandeling als electro-acupunctuur. Voor onze kliniek geld de waarschuwing tegen electroacupunctuur dat veelvuldig gebruik tot zenuwbeschadiging kan leiden. De grote hoeveelheid onderzoek die het gebruik van acupunctuur voor de behandeling van artrose als een veilige en kosteneffectieve modaliteit suggereert dat verdere integratie in biomedische instellingen en protocollen gerechtvaardigd.

Referenties:

Manyanga, Taru. “Pijnbestrijding met acupunctuur in artrose: een systematische review en meta-analyse.” BMC complementaire en alternatieve geneeskunde 2014, 14: 312.; Tian, ​​Dai-Shi, Jin Xiong, Qing Pan, Fang Liu, Lu Wang, Sha-Bei Xu, Guang-Ying Huang en Wei Wang. “De Qi, een drempel van de Stimulus Intensity, uitlokt de specifieke reactie van Acupunten en Intrinsieke Verandering van Human Brain te Acupunctuur.” Evidence Based complementaire en alternatieve geneeskunde 2014 (2014); Zhu, Shi-Peng, Li Luo, Ling Zhang, Song-Xi Shen, Xiao-Xuan Ren, Meng-Wei Guo, Jia-Min Yang et al. “Acupunctuur DE-qi: van karakterisering naar onderliggende mechanisme.”’ Chen, Sheng, Shengnan Guo, Federico Marmori, Yanping Wang, Qi Zhao, Baokai Wang, Eunhae Ha et al. “Beoordeling van onder de hedendaagse Chinese Acupuncturisten de Deqi Concept.”; Kwon, YD, MH Pittler en E. Ernst. “Acupunctuur voor perifere gezamenlijke artrose Een systematische review en meta-analyse.” Reumatologie 45, no. 11 (2006): 1331-1337;

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!