De kosten van verkeerd sporten en ouderdom

De kosten van verkeerd sporten en ouderdom: Oudjes en Sporters hebben meer gemeen dan je denkt. Ze zijn kostbaar.

Ik geef al jaren af op reguliere sport. Het is op de verkeerde manier competatief omdat het a) schadelijk is voor de gezondheid en b) prestaties een verknipt beeld geven van je vaardigheid.

Het grote nadeel van veel sporters is specialisatie. Men is fit in een specifiek aspect van het lichaam, maar zodra ze daar om een of andere reden buiten stappen gaat het fout.

Gisteren nog had ik een nog geen 25 jarige topsporter in mijn praktijk die internationale wedstrijden sprint. In haar groep en categorie is ze van het hoogste nivo en reist heel de wereld af voor competities. Haar hele lichaam ademnt haar lichaam.

Haar verzorgers hadden er op gewezen dat ze na een soort van whiplash in haar dijbeen aan de ene kant aan de andere kant een verhardig door spanningspopbouw op aan het bouwen was. De betreffende fysiotherapeuten brachten de twee niet met elkaar in verband en behandelden de twee issues als twee verschillende zaken.

Het is mijn vak om direct te kijken naar mogelijke verbanden en dat verband was makkelijk te leggen. Galblaas, lever en blaaskanaal zijn strak met elkaar verbonden via heiligbeen verbinding waarop de wervelkiolom rust en de verbindingen die daarvandaan uitstralen, zoals langs de bekkenranden naar het schaambeen, en via het leverkanaal en nier kanaal naar lies en perineum. Haar tegenover liggende lies was niet alleen pijnlijk en strak, het hinderde haar ook om optimaler te presteren. Het gevolg is dat ze elke keer als ze sprint haarzelf overbelast om haar tax te behalen en daardoor steeds meer pressie op het spanningsgebied legt. Ik heb haar met acupunctuur behandeld op galblaas 30 en 28 en lever 3, gebruik makend van de ahshi methode, die fysiotherapeuten claimen als droge naald methode. In dez methode gebruik je gekwetste en geveoelig punten . Galblaas 28 heet verbinden met dao. In Acupubnctuur is verbinden met dao in eerste instantie verbinden met goede organische en vrije stijlen van bewegen. Galblaas 30 heet springende cirkel. Het is in het kuiltje van je bilwang en als het aangeprikt word maakt je rug een klein sprongetje. Dit helpt de spanning van de verbinding met ruggegraat en heiligbeen loskomen.  De naam van lever 3 is grotere kracht. Het is verbonden aan strijd. Dit punt laat prestatie verbeteren door ontspanning te genereren in de pezen en spieren door de spanning te verminderen. Hierdoor kun je met minder spierinspanning meer doen.

Aanvullend op de acupunctuur voegde ik een stuk mobilisatie massage toe. Deze op taijigongfu gebaseerde massage techniek is voor mij een van de meest eenvoudige en effectieve technieken om te herstellen van blessures. Goede voorbereiding dmv serieuze staande pool beoefening werkt ook goed, maar dat kon ik deze topsport dame niet vragen te doen. Er zijn weinig reguliere sporten die deze vorm van sport aan kunnen.

Normale sportprestaties gebruiken tussen de 25 en 35% van de spier. Teveel maakt te heet en doet de spieren whiplash of kramp creeeren, zoal;s bij spasmen, epilepsie, multiple sclerose. Als de inspanning steeds te hoog is blijft de kramp terugkeren. Het is een teken van oververhitting. Verwarming van een spier werkt dan op korte termijn, maar verergert op lange terminjn. Verkoeling met bv ice-packs  verminderd de spanning eveneens op korte termijn maar op lange termijn verminderd het prestatie vermogen.  Het beste is gewoon beter leren bewegen en wat minder gespecialiseerd zijn.

Het is geen wonder dat sporters op de huidige manier manier van sporten en zorg al met 30-35 jaar uitgeteld zijn. Rondom deze leeftijd begint het lichaam aan de laatste fase van een stabilisatie periode na de groei vanaf conceptie. Het word moeilijker vanuit je potentie te handelen, meer en meer moet bewust en tactisch geoefend en uitgevoerd worden. Hiervoor bestaat meditatie, taijiquan en internaliserende alchemie beoefening. Hoe vroeger je daarmee begint te training hoe meer kans je hebt kwalitatief beter te presteren in sport, langer mee te gaan als sporter en er nog wat van te leren ter voorkoming van vroegtijdige veroudering.  Dit is niet alleen belangrijk voor topsporters. Dit geld voor iedereen. Couchsurfen is ook topsport, met een extreem hoge blessurekans zelfs van meer dan 80 %. Bodybuilden en Yoga komen op een goede 2e plaats. Dit komt allemaal door ijdele behoefte aan beter zijn dan een ander ten koste van alles.  Maar het is pas sportief. Ik ben zelf nu 52 jaar en moet elke dag aan mijn lichaam werken, maar ik ben ook in een betere vaardigheid tot presteren dan ooit. Als je bij me komt training volgen of zelfs in opleiding komt ben je in twee tot drie jaar in de meest optimale setting om de rest van je leven te kunnen reguleren.  En nog voor een koopje ook. De meeste mensen kosten aan het eind van hun leven zo’n 30.000 euro per jaar minimaal! Een investering van nog geen 5000 euro voorkomt dat je vroegtijdig zorg nodig hebt.

 

gebruikte bron: https://www.geennieuws.com/2010/12/hoeveel-kosten-nederlandse-oudjes/

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!