Gilde lid worden: Gongfu als persoonlijke ontwikkeling

Gilde lid worden: Gongfu als persoonlijke ontwikkeling

IMG_3509IMG_8534 640 (1) 640 640 (4)

In Nederland zijn we niet meer gewend in gildes te denken. we denken in verenigingen, stichtingen, beroeps opleidingen etc. Behalve internationalisatie van de Nederlandse economie zoekt men ook steeds naar professionalisatie. En tot professionalisatie word in tegenstelling tot voorgaande decennia nu ook weer persoonlijkheidsontwikkeling genoemd. Het gevolg is dat het circeltje rond is en men weer in een soort gilde opleiding zit. Maar een gilde opleidin g is natuurlijk meer dan dat. Dat was het vroeger in Europa, maar ook in Oost Azie. Sommige gongfu gildes waren bijvoorbeeld criminele organisaties. In veel gevallen was een gilde een plek voor persoonsontwikkeling en leren hoe de chemie van je lichaam te ontwikkelen. Dat heette jiao, teaching, en wij vertalen het vaak als religie of spiritualiteit. Onze zwakte.
Gisteren vroeg een student hoe hij gilde lid kan worden zonder in opleiding te komen. Hij vroeg primair om Zhong wujigong gilde, maar wudang Xuanwupai Ydysterie krijger) en Zhongwuji (loyaal aan vormloosheid) pai delen samen enorm veel uit Quanzhen (echt helder) daoisme en met name lLongmen (Drakenpoort secte).
Mijn leraar shifu Liu Dongan gebruikte longmen en wudang teachings soms door elkaar. Hij leerde me zowel Taiyi boksen als zhongwuji 3e nivo qigong en neidan. (bamboeformule qigong is een instap vorm voor mensen die aan moeten gaan sterken. Net als Zhineng qigong eigenlijk. Oost Aziatische cultuur staat op zelfrealisatie voor spirituele ontwikkeling!). Voor mijzelf ook dankzij de lessen van Wang Guangde, het voormalige hoofd van de wudang daoisten associatie in Wudang en leraar van mijn huidige leraar Shifu You Xuande.Ik heb de leerling aangeraden geleidelijk aan meer intensief te gaan leren en studeren om op het nivo te komen waar gilde toetreding zinvol is.

een trainingsleerprogramma bestaat normaliter uit:

nivo 1

 • daoland sport en zorg programmas, wudang taiji 13, korte stok of zwaardvorm
 • zhong wujigong in wekelijkse lessen en -of maandelijkse workshops.

nivo 2

 • onderdeel van leren is meditatie. meditatie bestaat uit verschillende voorbereidende stappen:
 1. vipassana (voorbereidende observerende meditatie) en yoga prep voor ontwikkelen ontspanningsreflex, bamboeformule qigong voor aansterken
 2. dantian meditatie,  yuanqi meditatie en lingshen meditatie, vipassana van de circulaties
 3. anatomische en fysiologische meditaties, volte circulaties
 • zhongwujigong nivo 1 (zhongwujigong I jing-shen) en ZWJG II Shenqi en wuji, paralel aan wudang taiji 13-48, taiyi boksen, fajing

nivo 3

 • zhongwujigong nivo 2 en 3 cosmologische training, taihe, taixu, taichi etc
 • zhong wujigong 5-6,
 • zhongwujigong 7-8
 • zhongwujigong 9 completering

Vanaf punt 3 zou gilde training relevant worden. Zhongwujigong I word meestal gefragmenteerd gegeven om bepaalde principes door te geven en hoewel het level 3 training is.

Daoistische gildes zijn sommigen wat militairder en anderen wat meer vrij in de omgang. Persoonlijk geloof ik niet zo in mensen verplichten, maar voor sommigen werkt het. Voor mij werkt het. Het gildelidmaatschaop is een stok achter de deur. Een belangrijke eigenschap die gilde leden willen leren is eerlijkheid en morele zuiverheid. dat is een centraal onderdeel van zowel confucianisme als daoisme. Zoals Laozi zegt: je wil niet gehinderd worden door de duivel van je geweten.

Qigong trainin is voornamelijk de tips en tricks leren van lichaam geest en gedrag. Het gilde is een waarborg dat je goede instructies krijgt en dat je leerproces structuur heeft. Buiten een gilde moet je steeds het wiel zelf uitvinden. Dat is zowiezo niet handig. Zeker niet als er naast je iemand staat die het wiel gewoon gekregen heeft.

 

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!