Ontstekingen en voeding

Ontstekingen en Voeding

11037826_968385093174010_5446123718333481055_n smaak voeding-en-huid 2013-08-20 08.01.13

Na dat Chinese geneeskunde al twee duizend jaar spreekt over dat alle voeding medicijn is en dat kruiden en mineralen bijvoeding zijn, ontdekken nu ook artsen dat de beste manieren om bijvoorbeeld ontsteking te onderdrukken of genezen in je keuken liggen. Ze zijn nog niet zover dat ze massaal Chinese geneeskunde gaan studeren.

Uw immuunsysteem is een instrument die de dingen zo probeert te houden als het is. Alle nieuwe stoffen die het tegenkomt ziet het als lichaamsvreemd en gaat het te lijf. Bij chronische ziekte of auto-immuunziekte schakelt het immuunsysteem niet meer vanzelf uit. Het raakt overprikkeld. Ook sporten kan dit veroorzaken, drinken, drugs. Het lichaam word dus niet alleen beschermd. Als het lichaam langdurig aan iets blootstaat ziet het immuunsysteem het als behorend tot het lichaam en gaat het het het aanwezige probleem ondersteunen. Het immuun systeem is dus niet echt slim. Het is een automatisme. Het effect is wel dat we onder invloed kunnen komen te staan van allerhande chronische of acute ontstekingen. Het is niet uw immuunsysteem dat u beschermen moet, maar u moet weten hoe u uw immuunsysteem gebruikt. Zo beschermt u uw gezondheid. Ben je bijvoorbeeld verkouden dan wil je zo snel mogelijk veel zweten rondom je nek en schouders. Dat doe je door bv hete peper te eten, of citroen. Ook een sauna kan dan helpen. Dat is waar volgens chinese geneeskunde de wind binnenkomt en weer naar buiten moet. Het was tenslotte dampige wind die je ziek maakt. Ook verkoudheid veroorzaakt irritatie en ontsteking.

Ontsteking wanneer chronisch kan je vijand kan worden. Het eet langzaam je lichaam op. Consumerende ziekten noemen we dat in TCM. Veel grote ziekten -met inbegrip van kanker, hart-en vaatziekten, diabetes, arthritis, depressie, en Alzheimer-zijn verbonden met chronische ontsteking.

Een van de meest krachtige tools voor de bestrijding van de ontsteking komt niet van de apotheek, maar uit de supermarkt. “Veel experimentele studies hebben aangetoond dat de bestanddelen van voedingsmiddelen of dranken anti-inflammatoire effecten kan hebben,” zegt Dr Frank Hu, hoogleraar voedingsleer en epidemiologie in de Afdeling van de Voeding aan de Harvard School of Public Health. Ik mag Dr frank Hu graag omdat hij het gelijk van mijn praktijk bewijst. Onze dieetcursus leert mensen o.a. dat elke dag eten elke dag medicijn innemen is en dat je dus niet zomaar iets in je mond zou moeten stoppen, ook niet omdat het lekker is om eens te zondigen. door te leren zinvol met eten om te gaan leer je veel intenser van eten genieten, omdat je voelt dat het gebruik van voeding je daadwerkelijk sterker of zwakker kan maken.

Kies de juiste voeding, en iedereen kan in staat zijn om risico op ziekte te verminderen. Consequent de verkeerde lekkernijen kiezen, en je kunt de de vorming van ontstekingsziekte te versnellen.

Voedingsmiddelen die ontvlammen

Probeer deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken:

 • geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood en gebak
 • Frites en andere gefrituurde voedingsmiddelen
 • frisdrank en andere suiker gezoete dranken
 • rood vlees (hamburgers, steaks) en verwerkt vlees (hotdogs, worst)
 • margarine, verkorten, en reuzel

Al deze middelen nemen als basis damp hitte en de naam van deze pathogenen zegt het al. Het is niet goed voor je.  Het zijn ontsteking bevorderen voedingsmiddelen.

Sommige van de voedingsmiddelen die zijn geassocieerd met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals type 2 diabetes en hartziekten zijn ook geassocieerd met overmatige ontsteking.  Het is niet verwonderlijk, omdat ontsteking een belangrijk onderliggend mechanisme is in de ontwikkeling van deze ziekten. In acupunctuur is ontsteking ook vaak goed te behandelen, en ook in verkoelende adem training en qigong meditatie en yoga. Acute ontsteking kan vaak snel tot verbetering leiden. Bij heftige onstekingen is soms dagelijks behandelen nodig, dan hanteren we wel een speciaal tarief. Ontstekingen tijdig en grondig aanpakken is belangrijk. Onderdrukken helpt vaak niet. Brandstof onttrekken aan het vuur echter wel. Brandstof onttrekken betekent niet het lichaam laten vasten, overigens. Vasten kan iemand juist zover verzwakken dat er ontstekingen kunnen ontstaan.

Ongezonde voeding ook bijdragen tot gewichtstoename, dat zelf een risicofactor voor ontstekingsvorming is. Sommige van de voedings componenten of ingrediënten kunnen onafhankelijke effecten hebben op ontstekingen boven verhoogde calorie-inname te. Je moet dus eten op basis van hoeveel je gaat gebruiken.

Voedingsmiddelen die ontsteking te lijf gaan

Zorg voor bijvoorbeeld deze anti-inflammatoire voedingsmiddelen in uw dieet:

 • tomaten
 • vleugje olijfolie
 • groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool
 • noten zoals amandelen en walnoten
 • vette vis zoals zalm, makreel, tonijn, en sardines
 • fruit zoals aardbeien, bosbessen, kersen en sinaasappelen, peren

Binnenkort gaan we diverse rijstsoepen presenteren als onderdeel van ons familie dieet in het Daoland Twin Veulen Theehuis (we zijn nog op zoek naar de juiste naam). Door het eten echter van groenten en fruit, zoals bosbessen, appels, en bladgroenten die rijk zijn in natuurlijke antioxidanten raakt ons uw lichaam verzadigd met beschermende stoffen gevonden in planten. Deze ingredienten zorgen ook voor een lager risico op hart- en vaatziekten. Ironisch genoeg kan koffie, ontstekingsremmende verbindingen bevat de kans op diabetes verminderen. Koffie is echter rijk aan damp hitten en kan  de darmen en het hard zodanig ontregelen dat er ritme storingen ontstaan en overdruk in de hersenen, als je teveel drinkt natuurlijk.

Om het niveau van ontsteking te verminderen, is het goed je dieet aan te passen, acupunctuur te nemen in de plaats van massage als primaire vorm van hulp. Massage kan een ontsteking juist doen opvlammen. Als de ontsteking is verholpen kan massage het herstel ondersteunen. Een qigong als de bamboeformule kan goed helpen allerhande soorten ontstekingen te kalmeren, en ook de Daoland yoga prep (de oer-yinyoga) waarin de ontspanningsreflex ontwikkeld word. De afkoeling van je lichaam geeft eerst een onbehagelijk gevoel. Vuur met al zijn schadelijke gevolgen geeft soms ook een fijn en behagelijk gevoel. Het is echter gezond om iets koel te zijn en je metabolische tempo te verlagen en daardoor je inspanningen beter te kunnen doseren.  Als je op zoek bent naar een goed voedingsplan dat nauw aan bij de principes van chinese geneeskunde dan organiseren we op aanvraag cursussen voor vriendengroepen om gezellig samen beter te leren kiezen en koken met voeding dat rijk is aan fruit, groenten, noten, grassen, gedroogde producten, volle granen , vis en gezonde oliën, volgens Chinese ideeen over rauwe, gestoomde, gekookte en in water gebakken kook methoden.

Ook in onze kruiden apotheek hebben we kruiden die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Je kunt ze mee koken met je eten om het effect te versterken. Ik help je graag met voorlichting hoe dat te doen.

Een gezonde voeding is niet alleen nuttig voor het verminderen van het risico op chronische ziekten, maar ook ter verbetering van stemming en algemene levenskwaliteit.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!