Jong blijven is belangrijk

Er zijn verschillende manieren om jong te blijven, en jong blijven is belangrijk. Maar hoe doe je dat? We zitten vol negatieve overtuigingen over oud worden. Dat doodgaan synoniem is voor ‘over-lijden’ geeft al aan dat wij ouder worden associëren met lijden. Maar zo zijn er veel collectieve overtuigingen rond ouderdom waarmee we ingeprint zijn door de visies van onze overgeleverde cultuur (wetenschap). Deze dicteert wat we wel of niet mogen of kunnen denken. Het hebben van een pensioenleeftijd is ook zo’n voorgeprogrammeerde factor. En wat te denken van kwalificaties als ‘Ouden van dagen’ en ‘bejaarden’? We zitten vol aannames over ‘oud’. Het kan gelukkig ook anders. Daarvoor kunnen we alleen al kijken naar Chinese geneeskundige biologie, ofwel OA Biologie (Oost Aziatische). OA Biologie is niet Cartesiaans en gaat dus niet uit van een mechanistisch wereldbeeld. Wel gaat het uit van oorzaak en gevolg. Veel biologische zaken zijn omkeerbaar. Maar je moet wel weten wat er gebeurt.

In het Daoland systeem benadruk ik natuurlijk de wijze van oefeningen doen, acupunctuur, massage en als het echt moet voedingstoffen of zelfs kruiden beter organiseren in je dagelijkse voeding. Voeding reguleren om de juiste stoffen binnen te krijgen is altijd beter dan medicijnen. Medicijnen, ook kruiden kunnen  bij effecten veroorzaken die je liever kwijt bent dan rijk. Ook zijn alle medicaties gewoonte vormend en verzwakken als zodanig de natuurlijke wil tot werken van je lichaam. Maar je kan meer doen. Dat meer kan op verschillende manieren uitgelegd worden.
lesagendaHet visuele systeem wordt gebruikt om onze omgeving en medemens te zien, maar ook onze herinneringen, onze fantasie en ons voorstellingsvermogen. In het Daoisme en Confucianisme wordt veel aandacht gegeven aan het goed houden van je visuele bewustzijn. Het primaire orgaan van de waarneming is het hart. De zintuigen worden in Daoisme en Chinese geneeskunde gezien als een soort van voorbewustzijn. Je zintuigen maken een preselectie voor wat relevant voor je is op basis van je karakter. Persoonlijkheidsontwikkeling als gevolg van persoonlijk lijden of innerlijke pijn beperkt daardoor de openheid van visie. Uitzonderingen daargelaten zie je dan ook dat veroudering het gevolg is van verminderde zintuigwerking.  Dat houdt ook je hersenen in en de werking van alle onderdelen van je lichaam. Elk onderdeel is een soort van zintuig. Alles filtert dus de kennisneming van het hart. Verder dient het hart natuurlijk zelf ook leeg te zijn. In Chinese cultuur was het hart niet de zetel van de ziel of het zelf. Als het hart te warm is neemt ook de druk op je zintuigen toe.

Je kan door ziekte en veroudering vaak gewoon niet meer fit en acuut zijn. Het YYC Daoland programma dient er voor om dat proces terug te draaien en je daardoor terug te brengen naar je eigenlijke leeftijd (zo jong als je jezelf toestaat).  Waarnemings- en verbeeldingsvermogen is voor ziende mensen leidend. Het bepaalt voor zo`n negentig procent hoe iemand zich voelt.

Ik heb de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar hoe mensen tegen ouder worden aan kijken. Bij oppervlakkig vragen ziet iedereen op tegen het lijdensproces. Veel mensen zien het lijden echter als natuurlijk.  Als je doorvraagt willen mensen het wel. Oud worden. Uitzonderingen daargelaten. De negatieve associaties van het ouder worden zoals fysieke aftakeling, ziek zijn en afhankelijk zijn van anderen zijn weliswaar onaantrekkelijke toekomstbeelden, maar veruit het grootste gedeelte van de mensheid wil toch lang leven. In 2012 was in Nederland de levensverwachting bij geboorte 79,1 jaar voor mannen en 82,8 jaar voor vrouwen. Maar het liefst willen we 88 jaar worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction uit 2012 naar hoe Nederlanders denken over hun toekomst als ‘oudere’. En we willen zo lang mogelijk de regie over ons eigen leven houden, zelfstandig wonen en vertrouwen op eigen kracht. Dat is al halverwege geweldig! Maar waarom willen we ‘maar’ 88 worden? Waarom niet ouder, 1000 jaar is de levensverwachting volgens de OA Biologie. De Chinese biologische klassiekers vertellen dat het passief leven of verkeerd leven oorzaak is dat we vergeten de juiste dingen te doen waardoor we lijdend verouderen. Vergeetachtigheid is dus niet een gevolg van veroudering, maar een oorzaak! Een ander ding wat iedereen kennelijk vergeet is dat onze opvoeding al doet  verouderen, en dat biologische veroudering bij het stoppen met groeien, zowel geestelijk als lichamelijk. Veroudering behoeft dus aandacht! Veel aandacht!

De Daoistische wetenschap vormt de basis voor het elimineren van de belangrijkste aanjager van veroudering: stress-hitte. Op de juiste wijze geoefend helpt het hele lichaam mee je zintuigen fit en helder te houden. Ja zeker, dus ook de hersenen. Het probleem voor de meeste mensen is dat het tegengaan van veroudering een nooit aflatend proces is. Maar het probleem is een kwestie van levensstijl. Alle begin is moeilijk, maar eenmaal op gang wordt het gewoonte en daardoor makkelijker or zelfs een reden tot goed voelen.

De vertraging die men voelt als men ouder wordt is het gevolg van hitte stress, wind in je hoofd en zenuwstelsel zelfs, waardoor je tremor ontwikkeld, verandering van je vaardigheid tot herinneren etc. Deze zaken hangen allemaal nauw samen. Je gaat de wereld anders zien. De buitenwereld is meestal niet bedreigend, maar wat je ziet in de binnenwereld kan heel anders zijn. Vaak ben je je daar niet eens van bewust. Als je je herinneringen niet bewust begeleid wordt het een zooitje. Het lichaam reageert tientallen keren sneller op een onbewust beeld dan op wat de ogen echt zien. Daarom is het van belang dat wat je van binnen ziet en wat er van buiten werkelijk is, gelijk zijn aan elkaar. Daar heb je helderheid voor nodig, en ook snelle denkvaardigheid. De hitte stress maakt onzeker en helpt je evenwicht en lichamelijke kracht degenereren. Op de juiste manier eten en oefenen kan dit helpen voorkomen en zelfs terugdraaien zoals ik al zo vaak in mijn praktijk heb mogen meemaken. Voor een relatief laag vast bedrag per maand kun je elke week behandeling krijgen van de meeste standaard verouderingsklachten en oefeningen meedoen.  Maar er is ook van alles dat je elke dag thuis kan doen.Chinese kruiden

  • Vermijd staren. Staren is een groot vergeten om alert te zijn.
  • Kijk altijd goed en nadrukkelijk rond om je omgeving op te nemen. Hoe meer je de omgeving waarneemt, des te meer ruimte je ervaart.
  • Beweeg regelmatig door de hele ruimte heen, maar beweeg ook je ledematen zo ver en complex mogelijk om je heen om evenwicht en coördinatie te blijven ontwikkelen.
  • Schroom niet om zware taken te verrichten. Elke beweging is oefening en helpt je vooruit.
  • Verlies je niet in herinneringen, maar maak nieuwe herinneringen. Zodra je jezelf dwingt om de werkelijkheid te zien zoals deze is, worden kortetermijnherinneringen vanzelf ruimtelijker en zullen langetermijnherinneringen volgen.
  • Vast af en toe

Afkoeling van je lichaam is niet het kouder worden van je lichaam. Afkoelen van je lichaam is het ongedaan maken van de stijfheid, tremor en vertraging die het gevolg is van oververhitting:

Door koel en alert te blijven je je innerlijke geluk actief. Moderne geneeskunde schrijft dat toe aan de werking van verschillende hormonen die in pop-literatuur gelukshormonen worden genoemd. In werkelijkheid weet men niet precies wat de hormonen doen. Geluksgevoel is een bij effect van de hormonen.

Endorfines, ofwel gelukshormonen, maken dat je je geweldig voelt. Er zijn twee soorten. In je hoofd komen endorfinen vrij als reactie op stress. Je hebt dan dus stress nodig om ze te activeren. Sportscholen parasiteren op deze werking. Door buikademhaling, gecon centreerde beweging als in de bamboeformule qigong of wudang yoga ontspan je de buikregio op een manier die 90% van je hormonen vrij maakt. Je moet wel goed rechtop staan en evenwichtig bewegen. Goede reden dus om je best te doen. Als deze hormonen vrij rond bewegen voelt je lichaam comfortabel en energiek, vochtig en warm.  Dit noemt men de vorming van yangqi. Een ander woord daarvoor is vitaliteit. Als er echter niet genoeg koelte in je lichaam aanwezig is vormt het echter weer hitte. Het is dus een constante interactie. Er is dus een preconditie om endorfinen aan te kunnen maken in je buik, dwz zonder eerst stress nodig te hebben.

Een onmisbaar element om de geluk te ontwikkelen in je leven noemen we ook wel betekenisgeving. Tegenwoordig wil men het graag mechanistisch vertalen door het toe te schrijven aan de chemie van je lichaam. Het is een ontekenning van  je menszijn en dus niet echt zinvol. Het is daarom belangrijk om jezelf doelen te stellen en er nieuwe herinneringen voor te maken.  Deze herinneringen dragen bij aan ontspanning en verkoeling, zodat geluksgevoel door je lijf kan stromen. Dit is afhankelijk van o.a. je limbisch systeem in de hersenen. Dat systeem kent niet het verschil tussen fantasie en werkelijkheid, voor je geluk is dus fantasie en plannen maklen al genoeg. Voor verjonging is actie nodig. Zorg er daarom voor dat je een soort roadmap in je huis hebt hangen voor je doelen. Die roadmap heeft o.a. herkenpunten waar je langskomt, en waar je er steeds nieuwe in aan kunt brengen om je plannen steeds uit te blijven werken.

Bereiken van tussentijdse tussenstops naar je einddoel geeft eveneens een boost aan je zelfverzekerdheid en voldoening over je gekozen doelen. Hierdoor krijg je ook weer meer zin in je leven en wil je dat het nooit over gaat. Dat is de enige juiste weg voor een volwassen en volwaardig mens. De mens vind zowel gezondheid, geluk en jeugdig elan in zichzelf steeds opnieuw uit blijven vinden. Dat is de boodschap van Chinese en Daoistische geneeskunde. Hierdoor doe je ook steeds weer nieuwe en onverwachte dingen en blijf je een aspect van avontuur in je leven brengen.  Zodra mensen lange tijd iets doen wat totaal ingaat tegen hun gewoonten, gebeurt er iets interessants in de hersenen: er worden nieuwe verbindingen gemaakt.  Probeer maar eens letterlijk een scheve schaats te rijden. Het kost tijd en moeite om zoiets nieuws te leren. Dankzij de neuroplasticiteit van je hersenen geeft het je, als je volhoudt, naast een nieuwe vaardigheid iets waar je nooit genoeg van kunt hebben: nieuwe hersencellen. Blijf daarom continu leren en jezelf opnieuw uitvinden. Kom regelmatig uit je comfortzone en maak je iets eigen waar je eerder nog nooit aan hebt gedacht. Op scan is te zien dat bepaalde delen van de hersenen daadwerkelijk groeien wanneer je bijvoorbeeld een muziekinstrument beter gaat bespelen of taijiquan gaat leren. Daarbij komt: verandering vermijdt sleur, er waait een frisse wind door je leven en nieuwe dingen leren geeft voldoening en zelfvertrouwen.

Wat mooi is ook hiervan is dat je nooit verveeld bent. Van verveling krijg je tegenzin en wordt je versneld oud. Niets doen achter de geraniums is geen goed advies. Dit heet de kwelling van het vervelen. Verkeerde prikkels en informatie zorgen voor stress, en te weinig veroorzaakt precies hetzelfde. De juiste prikkels veroorzaken doe je zelf en ook samen met anderen. Betrek dus ook anderen in jouw plannen en help ook anderen met hun plannen.

Let ook op je internetgedrag. Elke minuut waarop je naar een scherm staart, terwijl dat geen onderdeel uitmaakt van je werk, studie, of serieuze informatievergaring en je niet wordt gestimuleerd om na te denken, is een vorm van verveling, die zorgt voor slijtage van cognitieve vaardigheden. Neem dus gericht tijd voor echte doelen die de moeite waard zijn en je leven en het leven van anderen ook kunnen verrijken. Die uitdagen, de  hersenen aan het werk zetten, ervaringen geven om nooit te vergeten en je als mens doen groeien.

Bedenk ook dat slechte ervaringen niet bestaan. Ervaringen zijn ervaringen. Als je er van streek van raakt is daar vast een reden voor, en soms ook nog eens een heel goede reden. Maar dat betekend niet dat ervaringen slecht zijn. Probeer daarom elke ervaring hoe naar ook zo goed m ogelijk te doorleven zonder er emotioneel in op te gaan. Observeer het moment of de gebeurtenis, observeer ook jezelf in de ervaring. Bedenk je maar dat het leven ene meditatie sessie van 150 jaar hoort te zijn.

Kies voor korte periodes van vasten. een dag per week is een goede hoeveelheid. Calorierestrictie zorgt voor een toename van maar liefst 25 procent in de aanmaak van nieuwe neuronen in de hersenen! Twee dagen per maand niet of nauwelijks eten bijvoorbeeld is al heel effectief. Vasten is een uitdaging voor je hersenen. Er vinden dan allerlei ingewikkelde processen plaats die positief zijn voor lichaam en geest. Het is vergelijkbaar met het leveren van een fysiek krachtige inspanning, zoals een zware veldloop.

Vasten verbetert het metabolisme in neuronen (zenuwcellen), het stimuleert de productie van ketonen (een energiebron van zenuwcellen) en het vermeerdert het aantal mitochondria (energiecentrales in zenuwcellen). Meerdere onderzoeken ondersteunen het idee dat mensen die weinig eten er over het algemeen jonger uitzien, zich ook jonger voelen en minder vaak ziek zijn.

 

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!