Gezonde houding cultiveren

gezonde houding.png

Een gezonde houding aanleren!

Voor een gezonde levenshouding en succes in werk wordt in wudang taijiquan erg gelet op je houding. Het is primair een wijze van gezonde houding cultiveren. Wudang taijiquan is een neidan alchemistisch systeem met als doel je gezondheid te bevorderen. De correcte houding in wudang taijiquan is exact dezelfde houding die Chinese geneeskunde voorschrijft om gezond te kunnen functioneren. Uit onderzoek blijkt o.a. dat het ook evolutionair de houding is die we nodig hebben om zo min mogelijk schade op te doen gedurende ons leven.

Het opletten op een gezonde houding is een biologisch transformatie proces. In oefening beweeg je in  8 richtingen en in drie lagen: je benen, je romp en je armen. Je ledematen zijn ook verdeeld in drie delen, scharnierend in de pols, elleboog en schouder. Je romp in middenrif, taille en liezen. Je benen in enkel, knieën en liezen. Dit maakt het mogelijk om je houding te veranderen van vooruit naar achteruit, te draaien en te verplaatsen naar links en rechts (de vijf stappen). Alleen wanneer de route, richting, timing, de hoek van bepaalde houdingen en de posities van de bewegingen goed gecoördineerd zijn, zullen  er minder ongepaste houdingen, stijve bewegingen, kortademigheid en onstabiele bewegingen voor komen. De klassieken zeggen: “extern niet-gecoördineerd extern, betekend ongeorganiseerd intern.” Dat is een simpele basis om je gezonde training en je dagelijkse leven op te baseren. Als je dat niet doet doe je schade aan jezelf, en gezonde mensen doen alles om schade te voorkomen. Schade is altijd moeilijk te herstellen. Daarom bestaat acupunctuur en massage.

Bij het uitvoeren van een stap moet je altijd zo bewegen alsof je op dun ijs staat. Je staat dus primair op je achterste voet, en op je hielen. dat is heel specifiek voor gezonde wudang taiji. Hierdoor lijkt het of je steeds achterwaarts weg beweegt. In daoisme zegt men wel: “vooruitgang zit in terugkeren.” Het idee dat je op je midden of voorvoet moet staan is een westerse invloed. Het is dus incorrect. Door via de achtervoet te staan en lopen houdt je alle controle om wijzigingen aan te brengen in heel je houding, en je staat direct zowel diep gezonken als makkelijk rechtop. Beide handen bewegen op een evenwichtige wijze, waarbij beiden evenwicht bewaren in een vorm van coördinatie die gebaseerd is op de vorm van een cirkel.

Verder in een sterk onmilitaire wijze ontspan je jouw borst kas en je verstevigd de buik buik positie door je darmen in de kom van je bekken te dragen. Adem op een natuurlijke en ongeforceerde wijze. Coördineer de ademhaling en beweging op een natuurlijke wijze. Wudang Daoisme wordt vaak vergeleken met het leger door zijn nadruk op discipline en organisatie. Maar het is Daoisme. De organisatie is min of meer vrijwillig. Studeren en leren dus ook. 

Bij het beoefenen van Wudang Taijiquan moet men allerlei afleidende gedachten wegfilteren. Dat heet concentratie. Het maakt niet uit hoe eenvoudig of hoe moeilijk de houding is, wanneer men houdingen verandert, wil je graag dat je geest altijd kalm blijft. Onrust en enthousiasme zijn afleidend van je doelstellingen. Op deze manier kan je bewustzijn door elke gedetailleerde actie gaan en de uitvoering van de acties leiden, zodat “waar bewustzijn is, het lichaam volgt.”

Ritmische en melodische beweging is kenmerkend voor alle taijiquan vormen. Het is goed voor het reguleren van de functionele toestand van de cerebrale cortex en het centrale zenuwstelsel, en het verbeteren van de functies van verschillende organen van het lichaam. Hierdoor blijf je onvermoeibaar. Vermoeidheid ontstaat door monotone arbeid en zinloos mentaal werk. Zinloos mentaal werk is werk dat geen bijdrage levert aan een zinvol bestaan. Dat betekend ook dat het geen kennelijke maatschappelijke meerwaarde heeft. Als je het gevoel hebt dat jouw werk geen maatschappelijke meerwaarde heeft, kijk dan eens hoe je werk de wereld beïnvloed. Je werk is onderdeel van hoe je beweegt. Ook hierin wil je graag weten wat je doet en daarom invulling en zingeving geven aan je werk. Wc’s schrobben is bv nuttig werk, maar wapensystemen ontwikkelen waarschijnlijk minder. De studie voor het bouwen van dergelijke systemen is dat echter weer wel, maar de studie voor schrobben van wc’s mogelijk niet minder.

Elke actie of beweging moet samenhangen met zonder geprononceerd stoppen of onderbrekende beweging, behalv e wanneer opzettelijk. De Taiji klassieken spreken hierover als: “Wees even continu als de golven van de Yangzi-rivier die naar de zee stroomt.” Dit verwijst naar de ononderbroken externe prestatie. Hierdoor betekent ononderbroken actie dat de bewegingen in elke houding natuurlijk, makkelijk, compleet, en flexibel is, verbonden en gecoördineerd, opzettelijk. Houd altijd de romp en de ledematen van nature gebogen, maar in een rechtop staande positie. Gebogen in de romp schept kwetsbaarheid, maar gebogen in de ledematen en de romp geeft kracht in bepaalde omstandigheden. De richting van de beweging volgt verschillende curven en draaïngen. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer punten. Maar daarvoor kun je beter mee gaan doen met de klassen. je kan ook direct contact opnemen door te whatsappen met 0650677883 of dmv het contact formullier.

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!