Wat is ouderdom?

Wat is ouderdom?

Ouderdom is niet een makkelijk te verklaren verschijnsel. In feite lijkt het een beetje op het omkeren van een geboorteproces. In literatuur wordt ouderdom vaak beschreven als een verschrikkelijk proces zodat de dood als een bevrijding gezien word. In een maatschappij met toenemende vergrijzing merk je dat ouderen die zichzelf als een soort machine hebben leren zien oud worden onder het juk van veel klachten en ziekten. Daar is natuurlijk wat aan te doen.

in-de-spiegel-kijkend

Ik verwijs voor het gemak even naar https://www.encyclo.nl/begrip/ouderdom. Op deze link staan een elftal definities van ouderdom om je wat beeld te geven over de vele gezichten van veroudering. Mijn moeder zei vroeger altijd ‘Metuzalem is oud’. In de Chinese cultuur wordt je als onsterfelijk beschouwt als je zo oud word. Talloze verhalen zijn bekend van duidendjarigen, en ook mijn streven is om daarbij te kunnen horen. Als je nagaat dat het mogelijk een paar honderd jaar gaat duren voordat we bij onze buren op Alfa Centauri aankomen dan heb je zo een lang leven ook wel nodig,

Ik geef natuurlijk verjongingsbehandelingen als therapeutisch en constructief middel tegen veroudering. Daarnaast geef ik bijvoorbeeld Bamboe Qigong, een sterk stimulerende maar makkelijke methode om evenwicht en bloedcirculatie te stimuleren, de ledematen mobiel te houden en de rotatiekracht van de taille en gewrichten sterk te houden.

In veroudering zie je een aantal aandoeningen verschijnen, althans, de meeste mensen. Je longen, nieren, het hart en de andere organen zullen minder goed gaan werken op 60-jarige leeftijd dan met 20 jaar en de gehele stofwisseling verloopt langzamer. In Chinese geneeskunde ziet men dat veroudering zo rondom de 40 leefjaren in begint te zetten doordat men het lichaam min of meer op automatische piloot heeft gezet. Het lichaam is daardoor nooit uitgelijnd en gaat slijtage vertonen. Ouder worden hoeft niet per definitie samen te gaan met lichaamsstoringen. Gerichte activiteiten in je dagelijkse leven inbouwen kan veel klachten verminderen en voorkomen. Ongestuurd kunnen sommige aandoeningen, bijvoorbeeld aderverkalking en verschillende van de ziekten die spieren, botten en gewrichten aantasten, problemen die in het bijzonder bij oudere mensen voorkomen en die de kenmerkende stiefelende gang bij lopen produceren; we spreken dan van degeneratieprocessen. Vanuit Chinese geneeskunde gezien zijn degeneratie processen niet een natuurlijk verschijnsel maar een aspect van veronachtzaming. Rimpels, een minder stevige gezichtshuid, een gebrek aan elasticiteit. wegzakken en verdwijnen van ondersteunende aangezicht vetlagen… Dat zijn allemaal direct zichtbare symptomen die inherent zijn aan huidveroudering, een ander aspect van veroudering. Oxidatieve stress is een belangrijke factor bij huidveroudering; ze beschadigt de huidcellen zowel op epidermaal als op dermaal niveau en doet ze degenereren. Verkeerde circulatie processen door te weinig bewegen of te fanatiek sporten kan daar de oorzaak van zijn. Ook dit is op te lossen, bijvoorbeeld door elke dag met heet water te wassen en zo de doorbloeding te stimuleren, maar ook gezichtsacupunctuur stimuleert de vernieuwing van je gezicht.

De vraag is natuurlijk altijd naar werkzaamheid. werkt het behandelen en oefeningen doen wel? Nou ja, als je het niet doet, werkt het zeker niet. passiviteit is zeker een opmaat tot verergering. Iets werkt alleen als je doet wat niodig is, en de ene persoon heeft meer nodig dan de ander. Er zijn een hoop asymetrische factoren actief in het verouderingsproces. In zelfzorg wil je zoveel mogelijk insluiten en daarvoor bestaan er diensten bieders als mijzelf.

Ik noem twee handelingen die ik iedereen altijd aanraad als ik merk dat ze gebukt gaan onder tekenen van veroudering: elke dag 1-2 uur stevig wandelen met de aandacht op het dantian in de onderbuik, en je handen deels op je dantian en deels met gestrekte handen mee laten zwieren. Er komen nog wel meer details kijken bij het lopen,. die worden goed uitgewerkt in de andere activiteit die ik aan wil raden. De andere is het leren oefenen van Bamboe Formule Qigong. De video van Daoland TV staat hoger in het artikel in vereenvoudigde vorm weergegeven. Door elke beweging 9x te doen, geen pauzes te houden , stimuleer je evenwicht, circulatie, cel en bot regeneratie enzovoorts.

Je kan nog meer doen, er is een zelfmassage qigong voor je hele lichaam. Dat is een zelfzorg meditatie van een uur. Voor de hele massage heb je ongeveer drie uur nodig en dat kan je makkelijk over drie dagen spreiden. Als je alle drie 1x per week doet heb je al een heel goed programma. Het traint ook je geheugen!

Zie, er is best veel dat je kunt doen. Je bespaart op je medische kosten en je kunt je medemens tot op hoge leeftijd blijven helpen als zij dit niet gedaan hebben.

 

 

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!