Zhenwu, het lichtende voorbeeld voor goed leven

Zhenwu was een prins uit zuidwest China die net als de Buddha als jongeling aangedaan was door het lijden om zijn paleis heen. Typische pubertijdsissues zouden we nu zeggen. Hij verliet zijn ouderlijk paleis en ging op zoek naar wat hij aan het lijden dat hij zag kon doen. Hiervoor ging hij naar Wudang shan, mijn culturele thuis. Vroeger was de route door de bergen moeizaam. Nog maar 17 jaar geleden kon je er slechts moeizaam komen en moest je grote delen lopen. Maar toen was het een wandelgang van honderden kilometers berg op en berg af om naar de hemelse troon van Xuanwu te komen. Xuanwu was de god van het noorden. Maar door cultuur verandering was hij meer centraal komen te wonen. Hieronder zie je een een introducerende video over Zhenwu. Maar er onder vertel ik er meer over.

Een aantal jaar geleden kon ik een kopie van dit beeld kopen, hier in Amsterdam notabene. Maar ik durfte het budget niet aan. Het had echter een geweldige aanwinst voor de school geweest!

Zhenwu volgde een tantrisch leerpad. Dat leerpad valt deels samen met de Lamaïstische Mahakala teachings, met welke de God van Wudang een aantal attributen deelt, zoals de associatie met zwart, de dood, exorcisme etc. Zhenwu zocht identificatie met Xuanwu, zoals Wudang adepten identificatie zoeken eerst met Zhang Sanfeng en daarna met Zhenwu. Hiervoor zijn specifieke inwijdingspaden die men bewandeld. Maar primair is het tantrische pad een leerweg over discipline, loyaliteit, opkomen voor de zwakken, mensen niet bedriegen etc. Daoisme dus.

Wudang Zhenwu Daoisme is echter ook zelf cultivering. De IOC Daoland korte instructeursopleidingen in fitness, yoga, taijiquan, qigong, meditatie  etc zijn allemaal gebaseerd op dat zelf disciplinerende leerpad.

De wudang Daoistische cultuur is een weinig verschillend van andere vormen van Daoisme. Maar de Zhenwu cultuur die voortkwam uit de zelf realisatie van Zhenwu is verspreid geraakt over heel China en ver daarbuiten. Japan, Korea en Vietnam bijvoorbeeld kennen al generaties lang tempels gewijd aan Zhenwu, en die zijn niet altijd aan Wudang gelieerd. Men stelde ooit dat als de Jade Keizer, de god in de hemel die over de rechten en plichten van mensen beschermen en reguleren gaat ooit sterft, dan zal Zhenwu zijn opvolger zijn. Een beetje god gaat 2000 jaar mee en dat betekend dat de Jade heer aan zijn laatste periode bezig is voor hij naar het volgende niveau door groeit.

De iconografie van Zhenwu is in de Ming dynastie in zijn definitieve vorm gegroeid. Bovenstaande video van Het Brittish Museum toont je hier iets over. Hier gaat het over de rol van Zhenwu voor de Yongle keizer als god van de oorlog. Helaas gaat de video voorbij aan al zijn andere functies, zoals die van  leraar.

Binnen de Wudang Xuanwu pai ingewijden noemen we in onze Tantrische ceremonies onze leraar vader, maar Zhenwu Voorouder. Als Tantrisch pad zie je dat Zhenwu oefening een focus punt is waarin veel Daoïstische meditatie tradities samen komen.

Ben je geïnteresseerd om individueel, online of klassikaal deel te worden van deze traditie? Boek je deelname via deze link of maak een plan met me door een bericht te sturen!

 

Liked it? Take a second to support René Goris on Patreon!
Become a patron at Patreon!